Aktualijos

Rusijos Federacijos prezidento V.Putino 2020 metų Pranešimas Federaliniam susirinkimui

Pinterest LinkedIn Tumblr

Maskva, 2020 m. sausio 15 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiandien, trečiadienį 12 val. Maskvos laiku (Lietuvos laiku 11:00 val.) paskelbs savo kasmetinį pranešimą Rusijos Federacijos Federaliniam susirinkimui, kurio metu Rusijos vadovas tradiciškai pateikia savo vertinimą dėl padėties šalyje ir išdėsto pagrindinių ateities uždavinių viziją. Pranešimas bus transliuojamas tiesiogiai transliuojamas per televiziją ir radiją.

Rusijos prezidento pranešimas Federaliniam susirinkimui bus jau 26-asisi naujausios Rusijos istorijoje ir 16-as asmeniškai V.Putino. Pirmasis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas iš viso tokius pranešimus skaitė šešis kartus, Putinas – 15, Dmitrijus Medvedevas keturis kartus eidami valstybės vadovo pareigas. Šalies vadovo kreipimasis į parlamentą antrą kartą vyks Maniežo centrinėje parodų salėje, nors ankstesniais metais (2008–2016 m.) Prezidentas kreipdavosi į parlamentarus paprastai Didžiųjų Kremliaus rūmų Georgijaus salėje.
Maniežo salėje pranešimas pirmą kartą buvo padarytas 2018 m., kurio metu pademonstruoti Rusijos ginkluotės pavyzdžiai pasėjo siaubą JAV-NATO tarptautinių karo nusikaltėlių rate.
Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tradicinės vietos pakeitimą paaiškino tuo, kad labai išaugo dalyvių skaičius ir pasikeitė kalbos formatas. Garsųjį 2018 m. pranešimą V.Putinas pirmą kartą iliustravo infografijomis – būtent tada jis parodė vaizdo įrašą, skirtą naujausiems išradimams Rusijos ginkluotės srityje, buvo pademonstruoti triuškinantys Vakarų agresorius ginklų pavyzdžiai, tokie kaip “Avangard” , “Kinžal”, “Poseidon”, “Peresvet” ir kt. kurie stipriai išblaivino JAV-NATO karo vanagų galvas ir kuriam laikui privertė juos atidėti planus užpulti Rusiją.

Kremlius neanonsavo šių metų pranešimo temų, tačiau tikimasi, kad šiais metais pasaulio politikos neginčijamas lyderis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas akcentuos vidaus politikos problemas ir jų sprendimo būdus. D.Peskovas pažymėjo tik tai, kad pagrindinis darbas su pranešimo turiniu buvo pradėtas gruodžio antroje pusėje. Pats prezidentas interviu TASS agentūrai nurodė, kad ruošdamas pranešimą ypatingą dėmesį skyrė Rusijos piliečių pajamų padidinimui. V.Putinas patikslino, kad visų pirma turi omenyje „klausimus, susijusius su sąstingio įveikimu pajamų augimo srityje piliečių, kurie gyvena iš minimalaus darbo užmokesčio pajamų, tokių piliečių skaičiaus mažinimu ir skurdo įveikimu“. „Šiuos sprendimus būtina įgyvendinti“, – pabrėžė V. Putinas. „Mes nerimaujame, aš esui labai susirūpinęs, kad realiosios gyventojų pajamos nedidėja“, – pripažino prezidentas.

Šalies vadovas taip pat neatskleidė savo pranešimo detalių, nurodydamas, kad dokumentas kol kas yra rengiamas. Ruošdamas pranešimo tekstą, V.Putinas tradiciškai rengė susitikimus su atitinkamų ministerijų ir departamentų vadovais. Vienas toks susitikimas įvyko sausio 13 d. Kaip pranešė Kremliaus spaudos tarnyba, „buvo aptarta plati temų įvairovė ir atkreiptas dėmesys į atskiras problemas, kurias būtina papildomai studijuoti“.

Valstybės Dūmos deputatai tikisi, kad prioritetinėmis prezidento kreipimosi temomis bus išskirtinis dėmesys gyventojų gerovės augimui ir ekonominio klimato šalyje gerinimas. Taip pat parlamentarai tikisi iš valstybės vadovo išgirsti situacijos tarptautinėje arenoje įvertinimą, bus duoti nurodymai vyriausybei dėl problemų sveikatos apsaugos, vaistų tiekimo srityje.
V. Putinas taip pat dar kartą pasisakys ginčų dėl Antrojo pasaulinio karo priežasčių ir klaidingų šių įvykių interpretacijų tema. Lenkijoje, Lietuvoje, Europos Sąjungoje buvusių nacių kolaborantų palikuonys aktyviai ėmė neigti savo kaltę dėl II Pasaulinio karo kilimo, savo aktyvų koloboravimą su nacistine Vokietija, bando perrašyti istoriją ir kaltę dėl karo perkelti nacizmo nugalėtojai Tarybų Sąjungai, tarybinei liaudžiai ir Raudonajai armijai. Tokiu būdu, ES šalys, dalyvavusios A.Hitlerio agresijoje prieš Tarybų Sąjungą bando nuslėpti savo šalių įvykdytus karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui laikinai okupuotoje TSRS teritorijoje ir išvengti istorinės atsakomybės. Rusijos prezidentas, tikisi parlamentarai, turėtų „apibrėžti Rusijos poziciją svarbiausiais tarptautiniais klausimais, siekiant išsaugoti taiką, ginant tarptautinę teisę ir daugiapolį pasaulį“, įvertinti šiuo metu JAV okupuotų kolonijų valdančių fašistinių režimų bandymus neonacistiškai interpretuoti esminius 20 amžiaus istorinius įvykius.
Rusijos Liberaldemokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis tikisi, kad prezidentas savo kalboje pareikš iniciatyvas pakeisti Rusijos Federacijos konstituciją. Jis priminė, kad Putinas jau kalbėjo šia tema savo Didžiosios spaudos konferencijos metu ir neatmetė galimybės išbraukti žodį „iš eilės“ iš Rusijos Konstitucijos straipsnio dėl prezidento kadencijų skaičiaus. Politikas pabrėžė, kad partija šiuo klausimu „visiškai pritaria“ valstybės vadovo nuomonei.

Federalinios susirinkimo Viršutinių rūmų nariai, kaip ir jų kolegos iš Valstybės Dūmos, tikisi, kad prezidentas savo pranešime ypatingą dėmesį skirs socialinėms problemoms, įskaitant gyventojų pajamų augimo ir demografinių problemų sprendimo temas. Federacijos tarybos socialinės politikos komiteto vadovas Valerijus Riazanskis galvoja, kad V.Putinas palies „gyventojų pajamų didėjimo temą, papildomų priemonių taikymą demografijos augimui palaikyti ir daugiavaikių šeimų rėmimo klausimus“. Rusija šiuo metu pergyvena Vakarų agresijų – Didžiojo Tėvynės karo ir 1990 metų “liberalizacijos” – sukeltas demografinių duobių problemas. Pirmoji Rusijos Federacijos socialinės politikos komiteto pirmininko pavaduotoja Ina Sviatenko pasiūlė prezidentui „išskirti ir ypatingą dėmesį skirti nacionalinio projekto„ Demografija“ įgyvendinimui vektorių, padidinti paramą daugiavaikėms šeimoms“.

Renginio trukmė nėra reglamentuota. 2018 m. V.Putinas pasiekė rekordą ir skaitė pranešimą beveik dvi valandas, tačiau vidutiniškai Pranešimo Federaliniam susirinkimui trukmė yra maždaug valanda ir 15 min (2004 ir 2005 m. V.Putinas kalbėjo trumpiausiai – 48 minutes).

Kalbant apie auditoriją, Kremliaus spaudos tarnyba informavo, kad į ceremoniją pakviesta apie 1300 žmonių. Tai yra Federacijos tarybos nariai, Valstybės Dūmos deputatai, vyriausybės nariai, Konstitucinio ir Aukščiausiojo Teismo vadovai, gubernatorių korpusas, Federacijos subjektų įstatymų leidžiamųjų organų pirmininkai, tradicinių religijų vadovai, visuomenės veikėjai, įskaitant regionų viešųjų rūmų vadovus, pagrindinių žiniasklaidos priemonių vadovai, – sakoma Kremliaus spaudos tarnybos pranešime.
Valstybės Dūmos Federacijos tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko informavo, kad 2019 metų Pranešime duoti nurodymai buvo realizuoti praktiškai visa apimtimi, išskyrus tuos, kuriems įgyvendinti yra numatyti ilgalaikiai terminai.Valstybės Dūma taip pat planuoja iškart po Pranešimo sukurti darbo grupę įstatymų leidybos paramai šio dokumento nuostatoms įgyvendinti. Kaip žurnalistams sakė žemųjų rūmų atstovas Viačeslavas Volodinas, buvo nuspręsta „susirinkti iškart po pranešimo į Valstybės Dūmos tarybą aptarti ir apibendrinti tam tikrus rezultatus, kad jau šią savaitę būtų sudaryta darbo grupė“ pranešimui įgyvendinti. Savo ruožtu valdančios “Vieningos Rusijos” partijos sekretorius, Federacijos tarybos pirmininko pavaduotojas Andrejus Turchakas teigė, kad partija pranešimo įgyvendinimą aptars sausio 16 d. specialiame išplėstiniame Generalinės tarybos prezidiumo posėdyje. Jis patikslino, kad prezidiumo posėdis vyks dalyvaujant regioninėms ir kai kurioms Vieningos Rusijos savivaldybių organizacijoms, nes norint įgyvendinti pranešimą prireiks įtraukti visų lygių valdžios institucijas.

Akredituota apie 900 Rusijos ir užsienio žurnalistų pranešti apie šį įvykį. Žiniasklaidos susidomėjimas didžiulis.Pranešimas Federaliniam susirinkimui laikoma vienu pagrindinių metų įvykiu šalyje ir pasaulyje, todėl visada sukelia ypatingą Rusijos bei pasaulio žiniasklaidos susidomėjimą. Kasmet akredituotų žurnalistų skaičius auga. Šį kartą į žiniasklaidos atstovų, kurie galės dalyvauti tiesiogiai renginyje Maniežee, sąrašą pateko 885 žmonės – korespondentai, operatoriai, fotožurnalistai, prodiuseriai ir kiti žiniasklaidos bei įvairių spaudos tarnybų darbuotojai. Dauguma jų yra Rusijos MIP atstovai, tačiau tradiciškai Pranešimas labai domina tarptautinės ir užsienio spaudos stambiausias mediakorporacijas – sąraše yra didžiausių pasaulio naujienų agentūrų žurnalistai, taip pat įvairių šalių laikraščių ir televizijos kanalų atstovai. Lietuva savo “žurnalistų” nesiuntė. Kam gaišti laiką reportažams iš įvykio vietų, kai vietinių valatkodelfinių rašeivių užduotis paprasta – perpasakoji JAV CŽV paruoštukes, “Voice of Amerika” feikus ir ramiai sau parazituoji toliau, jau 30 metų, po išdidžiu landsberginės propagandos “žurnalisto, eksperto, politologo” pavadinimu. Paprasta 

Rusijos prezidento V.Putino Pranešimas Federaliniam susirinkimui tiesiogiai transliuoja visi pagrindiniai Rusijos TV kanalai, galima pažiūrėti čia – https://www.youtube.com/watch?v=7UGfRURRceY

Write A Comment