Aktualijos

PSO paskelbė nepaprastą padėtį dėl koronaviruso protrūkio Kinijoje

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pasaulinė Sveikatos Organizacija paskelbė tarptautinį nepaprastosios padėties režimą, susijusį su naujo tipo koronaviruso protrūkiu Kinijoje.Vaizdo rezultatas pagal užklausą „Pasaulinė Sveikatos Organizacija“
Nepaprastosios padėties režimas leidžia pritraukti tarptautinį dėmesį šios ligos protrūkiui ir finansinius išteklius kovai su  šia liga.
Ženevoje esantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) biuras pripažino koronaviruso 2019-nCoV sukeltos pneumonijos protrūkį Kinijoje tarptautine ekstremalia situacija. Apie tai ketvirtadienį, 2020-01-30, Ženevoje paskelbė PSO Generalinis direktorius Tedros Adanas Ghebreyesus po ekstremaliųjų situacijų komiteto posėdžio.
Kas yra žinoma apie naująjį virusą ir kiek jis yra pavojingas?
“Mes nežinome, kokią žalą padarys šis virusas, jei jis išplis šalyse, kur silpna sveikatos apsaugos sistema”, – pažymėjo jis. – Mes turime padėti tokioms valstybėms pasiruošti šiai galimybei. Dėl šios priežasties aš paskelbiau nepaprastąją padėtį, keliančią susirūpinimą tarptautiniu mastu dėl naujojo koronaviruso protrūkio“.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „Tedros Adanas Ghebreyesus“
PSO Generalinis direktorius Tedros Adanas Ghebreyesus

PSO vadovas aukštai įvertino Kinijos veiksmus kovojant su šia liga. Jis sakė, kad jam padarė įspūdį Kinijos valdžios institucijų pastangos reaguojant į koronaviruso protrūkį. Anot jo, be Kinijos, 18-je pasaulio valstybių jau užregistruoti 98 ligos atvejai. Tik keturiose už Kinijos ribų esančiose valstybėse užregistruotas ligos perdavimas iš žmogaus žmogui – Vietname, Vokietijoje, JAV ir Japonijoje. Tą faktą, kad tokių atvejų yra palyginti nedaug, jis pavadino Kinijos labai veiksmingų pastangų rezultatu, o tarptautinės nepaprastosios padėties režimo paskelbimas dėl koronaviruso protrūkio „nėra nepasitikėjimo Kinija išdava“.
Nepaprastos padėties režimas leidžia atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į ligos protrūkį ir pritraukti lėšas kovai su ja. Tai mobilizuoja pasaulio bendruomenės pastangas siekiant išspręsti sveikatos apsaugai iškilusias problemas.
PSO Generalinis direktorius pateikė septynias rekomendacijas dėl koronaviruso protrūkio Kinijoje. Jos, PSO nuomone, padės užkirsti kelią ligos plitimui.
„Pirma, nėra jokios priežasties priemonėms, kurios be pagrindo riboja tarptautines keliones ir prekybą“, – sakė jis ir paaiškino, kad PSO nerekomenduoja apriboti keliones į Kiniją ir prekybą su šalimi.
Antroji rekomendacija yra skirta paremti šalis, kuriose yra silpnos sveikatos apsaugos sistemos.
Trečia, būtinas paspartintas vakcinų, gydymo ir diagnostikos kūrimas.
Ketvirta, būtina „kovoti su gandų ir neteisingos informacijos platinimu“.

Penkta, tarptautinė bendruomenė turi „iš naujo peržiūrėti prevencinius planus, išsiaiškinti spragas ir skirti išteklius“, kad būtų užkirstas kelias viruso plitimui.
Šešta, šalys privalo dalintis informacija ir patirtimi „su PSO ir likusiu pasauliu“.
Septintoji rekomendacija – norint įveikti ligą, visos šalys privalo veikti vadovaudamosios „ solidarumo ir bendradarbiavimo dvasia“. Kaip pabrėžė PSO vadovas, tai yra bendra problema, kurią galima išspręsti tik bendromis pastangomis.

Koronaviruso žemėlapis realiu laiku (spausti nuorodą)

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Koronaviruso profilaktika
Keliaudami, siekiant išvengti užsikrėtimo koronavirusu, stenkitės laikytis tokių atsargumo priemonių:
– planuodami keliones įvertinkite epidemiologinę situaciją šalyje, į kurią vykstate;
– naudokite kvėpavimo takų apsaugos kaukes;
– gerkite vandenį tik iš butelio, valgykite tik termiškai apdorotą maistą;
– plaukite rankas prieš valgį ir po apsilankymo vietose, kur yra daug žmonių;
– nesilankykite turguose, prekybos vietose, kur parduodami jūros produktai ir gyvūnai;
– venkite masinių renginių su gyvūnų pasirodymais.
– jeigu pajutote bet kokį negalavimą, nedelsiant kreipkitės į gydytoją medicinos pagalbos. Jeigu negalavimo atveju kreipėtės dėl pagalbos į gydymo įstaigą ir prieš tai buvote kelionėje į Kiniją, būtinai informuokite medikus apie kelionės laiką ir trukmę.

Koronoviruso simptomai

Užsikrėtimas 2019-nVV koronavirusu gali pasireikšti įvairiai – nuo visiško simptomų nebuvimo iki sunkios pneumonijos su kvėpavimo nepakankamumu, kuris gali baigtis mirtimi. Pacientą paprastai kamuoja staiga pakilusi aukšta temperatūra, karščiavimas, kosulys, dusulys. Ne visais atvejais gali išsivystyti pneumonija. Kai kuriais atvejais gali pasireikšti virškinimo trakto sutrikimai, įskaitant diarėją. Sunkius ligos atvejus lydi kvėpavimo sustojimas, dėl kurio pacientas gali būti prijungtas prie dirbtinio kvėpavimo aparato intensyviosios terapijos skyriuje.
Virusas ypač pavojingas žmonėms su susilpnėjusia imunine sistema ir pagyvenusiems žmonėms, taip pat pacientams, sergantiems gretutinėmis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, lėtinėmis plaučių ligomis ir kt.
2019-nCoV infekcijos simptomai nėra labai specifiniai, jie nesiskiria nuo kitų kvėpavimo takų virusinių infekcijų simptomų, epidemiologinės istorijos (anamnezės) duomenys vaidina lemiamą vaidmenį nustatant ligą – informacija apie infekcijos vietą, aplinkybes, sąlygas. Padidėjus kūno temperatūrai, čiaudint, kosint ir (arba) pasunkėjus kvėpavimui, turėtumėte nedelsdami kreiptis į gydytoją, jei per pastarąsias 14 dienų buvote Kinijoje arba bendravote su iš ten atvykusia paciente.

Kinijoje naujojo koronaviruso aukų skaičius išaugo iki 213 žmonių.
„Global Times“ duomenimis, nuo pavojingo koronaviruso, kurio epidemija siautėja Kinijoje, jau mirė 213 žmonių.
„Per praėjusią parą koronaviruso 2019-nCoV koronaviruso aukų skaičius padidėjo iki 213 žmonių, 204 iš jų mirė epidemijos epicentre, Hubei provincijoje“, – sakoma pranešime.
Iš viso užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius siekia jau apie 9 390 žmonių.

Teisininkas Jonas Kovalskis nuotrauka.

Pagal užsienio spaudą parengė Jonas Kovalskis, 2020-01-31

Write A Comment