Aktualijos

Koronavirusas sukėlė koronapaniką. Kiek tai rimta?

Pinterest LinkedIn Tumblr

 

Kubos medikai Italijoje
Laisvės sala Kuba į Italiją atsiuntė 25 aukščiausios klasės medikus ir 10 tonų vaistų, tame tarpe interferoną Alfa-2B

Viešoje erdvėje šiuo metu siautėja panika, kurią sukėlė nematomas koronavirusas. Jis jau smogė pasaulio ekonomikai tokį smūgį, kurį ekspertai lygina su II Pasaulinio karo sukelta krize. Šalys uždaro savo sienas, šalių viduje įvedamas karantinas, žmonės uždaromi savo namuose, atšaukiami visi masiniai renginiai. Europos Sąjunga nuo koronaviruso subyrėjo į atskiras ir labai nedraugiškas kaimynių atžvilgiu šalis, kurios nieko nenori girdėti apie savitarpio pagalbą ir solidarumą. Į labiausiai koronaviruso pažeistą Italiją atskrido komunistinės Kinijos pagalbos desantas ir Kubos medikai, garsėjantys kaip geriausi medicinos specialistai pasaulyje. Taip taip, į kapitalistinę “civilizuotą” Italiją padėti įveikti pandemijos grėsmę atvyko komunistinė Kuba, ta pati, kurią visas tas “civilizuotas” Vakarų pasaulis visais įmanomais būdais bandė pasmaugti paskutinį pusę amžiaus, ir atvyko tada, kai visas “civilizuotas” pasaulis atsuko savo sąjungininkei Italijai nugarą.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „корoнавирус италия“
Situacija su koronovirusu yra rimta tiek, kad net jau išryškėjo ne tik panika valstybių santykių lygyje, bet ir Vakarų pasauliui organiškai būdingas savanaudiškumas. JAV karo nusikaltėliai dėl koronaviruso grėsmės net sustabdė savo galvažudžių perdislokavimą į NATO karinius manevrus “Europos okupantas-2020”, kuriais jie dar kartą bando išprovokuoti branduoliniam karui taikią Rusiją. Štai tokia mažyčio viruso galia, kuri išgasdino net NATO karo nusikaltėlių gaują!.
Šiuo postu nesiekiama įnešti savo mažytį indėlį į visuotinį panikos chorą, tai yra tiesiog bandymas suvokti ir trumpai paaiškinti situacijos, susijusios su naujuoju koronavirusu COVID-19, svarbą. Labai dažnai komentaruose galima perskaityti tokias bravūriškas pastabas, kaip „Po velnių, koronavirusas, kiek žmonių miršta nuo gripo!“ arba “Visa tai yra pasaulinis sąmokslas sukelti krizę, sumažinti žmonių populiaciją Žemėje!”. Tačiau verta atidžiau pažiūrėti į solidžių organizacijų pateikiamus skaičius ir faktus.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „корoнавирус ВОЗ“

Kasmet sezoniniu gripu pasaulyje užsikrečia nuo 500 milijonų iki 1 milijardo žmonių, daugelis užsikrečia pakartotinai, nes gripo virusas nuolat mutuoja. Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet nuo gripo miršta apie 650 tūkst. žmonių. Šiuo metu, PSO duomenimis, pasaulyje jau užsikrėte naujuosu koronavirusu 184679 žmonės, 82008 pasveiko, 7 211 žmonės mirė. Kai kam jau gali kilti mintis, kad, lyginant su bendru gyventojų skaičiumis, koronaviruso grėsmė santykinai nėra jau tokia baisi. Tačiau realią situaciją objektyviau atspindi ne absoliutūs skaičiai, o santykiniai. Atlikę nesudėtingus matematinius skaičiavimus, matome, kad mirtingumas (mirusiųjų ir pasveikusių santykis) dėl sezoninio gripo yra nuo 0,13 iki 0,07%, jeigu skaičiuosime nuo 500 milijonų arba nuo 1 milijardo užsikrėtusių. Tuo metu mirtingumas nuo COVID-19 yra 9,07%. Ir tai yra nuo 70 iki 130 kartų daugiau, jeigu lyginti su sezoniniu gripu.

Jeigu, sakykime, naujuoju koronavirusus būtų užsikrėtę tiek žmonių, kiek užsikrečia sezoniniu gripu, nuo jo mirtų apie … 20 milijonų žmonių. Žinoma, tai dar nėra tokia pandemija, kaip liūdnai pagarsėjusi 20 amžiaus pradžios „ispaniško” gripo pandemija, tačiau situacija būtų artima katastrofai. Daugelis daro loginę klaidą, manydami, kad tų drastiškų priemonių, kurių ėmėsi viso pasaulio vyriausybės , tame tarpe ir Skvernelis su Veryga, nereikia, nes palyginti mažas užsikrėtusių ir mirusiųjų nuo COVID-19 skaičius, rodo, kad koronavirusas nėra toks pavojingas. Tačiau būtina pažymėti, kad mažas susirgusių skaičius kaip tik ir yra pozityvus rezultatas tų drakoniškų priemonių, kurių buvo imtasi pasaulyje ir pirmiausia Kinijoje. Susirgusių ir mirusių skaičius palyginti mažas ne todėl, kad virusas nepavojingas, bet todėl, kad yra aktyviai užkertamas kelias jo plitimui. Tačiau, nežiūrint į visas gigantiškas pastangas, COVID-19 yra žymiai pavojingesnis, nei įprastas gripas.

Kodėl naująjį koronavirusą medikai vertina kaip itin pavojingą susirgimą?
Yra keletas priežasčių, dėl kurių pasaulio sveikatos organizacijos ir specialistai šį virusą kvalifikavo kaip itin pavojingą:
1. Labai aukštas mirtingumo procentas lyginant su sezoniniu gripu;
2. Nėra vakcinos nuo COVID-19, tai reiškia, kad neįmanoma šios ligos profilaktika. Kai kurios šalys (Kinija, Rusija, Kuba ir kitos) skyrė daug resursų, kad būtų sukurta tokia vakcina, Rusija žada ją sukurti po 6 mėnesių, tačiau kol kas gydomos tik šalutinės koronaviruso sukeltos komplikacijos, o ne pats susirigimas;
3. Labai aukštas užkrečiamumas. Virusas sparčiai plinta visame pasaulyje;
4. Labai ilgas ligos inkubacinis periodas. Kinijos medikai nustatė, kad koronaviruso inkubacinis periodas gali trukti nuo 28 iki 37 dienų. Palyginimui, gripo atveju jis trunka 1–3 dienas. Nesunku yra įsivaizduoti, kokiam skaičiui žmonių per šį laikotarpį gali perduoti virusą vienas užsikrėtęs koronavirusų asmuo, kuris net neįtaria apie savo susirgimą.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „корoнавирус ВОЗ“

Todėl koronaviruso atveju itin svarbu ligos profilaktikos taisykles ir nuolat jų laikytis:
1. Sutrumpinkite savo išvykų laiką arba, esant galimybei, apskritai venkite masinio susibūrimo vietų. Stenkitės vengti kontakto su kitais asmenimis ir išlaikykite bent 1 metro atstumą;
2. Kosėdami ar čiaudėdami alkūne arba nosine uždenkite burną ir nosį;
3. Grįžę namo bent 20 sekundžių plaukite rankas su muilu;
4. Reguliariai valykite antiseptinėmis servetėlėmis arba kitomis dezinfekavimo priemonėmis daiktus, kuriuos nuolat liečiate – telefonus, planšetes, fotoaparatus, buitinių prietaisų nuotolinio valdymo pultelius, durų ir langų rankenas, klaviatūras, kompiuterio pelyte ir kt .;
5. Nuolat atlikite šlapią patalpų valymą, vėdinkite patalpas;
6. Venkite liesti burnos, nosies, akių gleivines;
7. Venkite rankų paspaudimų;
8. Jei įtariate COVID-19 simptomus, neikite iš namų, užsidėkite medicininę kaukę ir paskambinkite sveikatos priežiūros įstaigai.

Daugiau aktualios informacijos apie naująjį koronavirusą, prevencines priemones, simptomus, statistinius duomenis galima rasti oficialiuose šaltiniuose. Patartina labiau pasitikėti oficialiais šaltiniai, o ne pasikliauti įvairių “ekspertų”, blogerių abejotinais vaizdo įrašais, tradicinės liaudies medicinos gydytojais, socialinių tinklų “specialistų”, žinančių “tiesą”persiunčiamomis žinutėmis.
Šiais laikais informacinė higiena yra ne mažiau svarbi profilaktikos priemonė nei įprastinė higiena.

Rekomenduojami šaltiniai:
PSO: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019 (visomis JTO oficialiomis kalbomis)

PSO kasdieninės ataskaitos anglų kalba PDF:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

Informacija apie COVID-19 iš Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (anglų kalba):

https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Naujausia Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro informacija apie viruso plitimą (anglų kalba):
https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Kinijos Ligų kontrolės ir prevencijos centro kassavaitinės ataskaitos:
http://weekly.chinacdc.cn/news/publications.htm

Rusijos sveikatos apsaugos ir socialinės plėtros ministerija:
https://www.rosminzdrav.ru/ministry/covid19

Rusijos Federacijos vartotojų teisių gynimo ir žmogaus gerovės priežiūros federalinė tarnyba „Rospotrebnadzor“:
https://www.rospotrebnadzor.ru/about/info/news_time/news_details.php?ELEMENT_ID=13566

Negalima koronaviruso COVID-19 pandemiją vertinti lengvabūdiškai, kaip kažkokią nereikšmingą smulkmeną. Liga yra žymiai klastingesnė, nei atrodo. Be abejo, žmonija, geriausi Rusijos, Kinijos, Kubos mokslininkai suras priešnuodį koronavirusui, sukurs efektyvią vakciną ir žmonija išmoks kovoti su šia liga. O kol kas atsiplaiduoti nereikėtų.

Write A Comment