Publicistika

Olimpinių žaidynių nebus?

Pinterest LinkedIn Tumblr


2024 metų olimpiada gali neįvykti arba bus paskutinė. JAV, JK korumpuotame Tarptautiniame olimpiniame komitete šiuo metu yra per daug politikos ir per mažai pinigų – taip sako daugelis sporto ekspertų. Vakarų taip pat. Ir kodėl taip yra? Pasirodo, TOK finansai uždainavo tokius „romansus“, kokių dar niekad olimpinių žaidynių istorijoje nebuvo. Dar niekada nebuvo taip blogai. Tarptautinio olimpinio judėjimo politizacija, JAV-NATO imperijos nuolatinis sporto išnaudojimas savo nusikalstamiems geopolitiniams tikslams įgyvendinti atvedė TOK į aklavietę.
Rusija oficialiai rengiamų savo alternatyvių BRICS žaidynių paskelbimą tempė iki paskutinio – visais įmanomais būdais bandė susitarti su TOK dėl rusų ir baltarusių leidimo dalyvauti olimpinėse varžybose be jokių žeminančių, prieštaraujančių olimpinei dvasiai sąlygų, kurias nusikalstamu būdu prastūmė TOK/WADA funcionieriai iš JAV, JK arba vasalinių valstybių. TOK biurokratijos atsakyme jie paprastai išgirsdavo kažką panašaus į tai – „Jūs jau seniai dalyvaujate varžybose be vėliavos, be himno. Na, taip pat bus ir Paryžiuje. Ir taip, įsileisime tik tuos, kurie pasmerks Rusijos specialią karinę operaciją dėl Ukrainos denacifikavimo ir demilitarizavimo. Kokios problemos?” – šypsojosi TOK biurokratai-JAV CŽV ir JK MI6 agentai.
Problema ta, kad situacija pasikeitė. Jeigu Rusijos keletas sportuojančių veikėjų yra pasirengę paaukoti savo garbę, savo šalies prestižą, iki begalybės lankstyti stuburą dėl savo „premijų-preferencijų“, tai rusų tautos tokia situacija jau netenkina. Rusijoje kilo galinga protesto banga, reikalaujanti atsisakymo dalyvauti fašizuotose olimpinėse žaidynėse žeminančiomis sąlygomis, kaip gojai, kaip „neutralai“. Tauta prieš tokį pažeminimą!
Taip pat buvo pareiškimai iš daugelio geriausių Rusijos sportininkų. Garsiausiai nuskambėjo dailiojo čiuožimo megažvaigždės Kamilės Valijevos žodžiai – „Aš dalyvausiu varžybose tik su Rusijos vėliava!”. Kaip pamename, Tokijo olimpiadoje JAV, Jungtinės Karalystės nusikaltėliai šią sporto meistrę, paauglę dar, šmeižė pačiais šlykščiausiais būdais, galiausiai pavogė iš jos olimpinį auksą, atidavė jį niekam nežinomai čiuožėjai iš Izraelio, kuri ant ledo ne čiuožė, o šliaužiojo. O korumpuotas TOK prezidentas į tokį žemą, negarbingą, grubų olimpinio judėjimo principų pažeidimą niekaip nereagavo, tik kvailai šypsojosi.
Pamatęs tokį nenuolaidumą, TOK pabandė sužaisti va-bank – liepos 26 dieną (paskutinė termino diena) neatsiuntė kvietimo mūsų komandai. Kaip dabar mėgsta sakyti Vakarų tarptautiniai nusikaltėliai, TOK pasiuntė aiškų signalą – „Mes nejuokaujame! Jei būsite užsispyrę, liksite be olimpiados.”
Atsakymas iš Rusijos Federacijos atkeliavo nedelsiant, jau kitą dieną – buvo oficialiai anonsuotos BRICS-2024 žaidynės, birželio 20-23 dienomis, prieš pat olimpines žaidynes. Apie 4500 sportininkų, 25 sporto šakos, dalyvauja apie 50 šalių – visos, kurios pareiškė norą prisijungti prie BRICS ir atsikratyti kolonijinės JAV dolerio valiutos savo ekonomikose.
Ir iškart po Olimpiados Maskvoje vyks grandiozinės Draugystės žaidynės. Tai daugiau nei 5000 sportininkų ir 27 sporto šakų. Įdomi statistika.
Prieš Rusijos Federacijos dalyvavimą olimpinėse žaidynėse TOK yra tik 35 šalys (tarp jų Lietuva), o UŽ – net 171. Iš jų 82 už mūsų dalyvavimą su vėliava ir himnu. Ir tai nėra nereikšminga smulkmena.
Faktas tas, kad olimpinėms žaidynėms pripažinti reikalingas KVORUMAS, o jei TOK nepakvies Rusijos, Baltarusijos, tai ignoruos absoliučios daugumos pasaulio šalių nuomonę. Ir kvorumas gali tapti labai didele problema. Su visomis pasekmėmis. Finansinėmis taip pat.
Paskelbimas apie alternatyvių BRICS žaidynių organizavimą trenkė kaip perkūnas iš giedro dangaus. Pasirodo, pirmiausia įvyks žaidynės su Rusijos sportininkais.
O po to… vėl žaidynės, tačiau šį kartą be rusų.
O po jų – dar vienos žaidynės ir vėl su rusais.
Prie ko tai atves? Ir staiga visi smarkiai susidomėjo – o kaip reikalai su finansais olimpiadai? Ir apskritai, ar verta į tai investuoti? Gal geriau palaukti ir pažiūrėti… Ir staiga ėmė darytis keisti, bet įdomūs dalykai, kokių anksčiau olimpinėse žaidynėse nebuvo.
1. Prasidėjo masinis paraiškų dėl varžybų transliavimo teisių atšaukimas. Paraiškas jau atsiėmė 30 kompanijų ir promouterių, o tie, kurie dar tik ketino teikti – susilaikė, pasislėpė ir savo paraiškų nepatvirtina.
2. Rėmėjai, paprastai dosnūs ir nepretenzingi, staiga uždarė savo pinigines. Jie nenori rizikuoti, todėl taip pat laukia, kuo viskas baigsis.
3. Ilgus metus su TOK dirbančios draudimo bendrovės taip pat įsitempė – kategoriškai atsisako pasirašyti sutartis, laukia, kaip vystysis situacija toliau. O be draudimo olimpinių žaidynių nebus! Ir taip, oi, išplaukė įdomūs skaičiai.
– 2022 metus TOK užbaigė su 1,12 mlrd. USD deficitu.
– Pajamos iš rėmėjų, palyginti su 2016 m., sumažėjo tris kartus ir sudaro tik 11% biudžeto. Rėmėjai bėga!
– 2020 m. olimpinėse žaidynėse Tokijas prarado 6,3 mlrd. eurų, neįskaitant infrastruktūros išlaidų. Kiek praras Paryžius … žino tik Bachas. Tačiau kažkada, visai neseniai, šalys organizatorės iš žaidynių uždirbdavo daug pinigų! Ar kas nors tai prisimena? Šiuo metu TOK yra faktiškai bankrutavęs.
– Dar neparduotas nei vienas bilietas į būsimą olimpiadą! Nors anksčiau tokiu metu bilietų pardavimai į būsimas olimpines žaidynes jau vykdavo srautu.
– TOK randasi šiuo metu padėtyje bei išeities, šachmatuose tai vadinama zugzwang – kai bet kuris ėjimas tik blogina situaciją. Jeigu jie darys nuolaidų Rusijai, Baltarusijai, tai ir šie menki finansiniai srautai išdžius – aršiausi rusofobai Kijevas, Varšuva, Londonas, Vilnius grasina boikotu, o švedus jau perspėjo Prancūzijos musulmonų diaspora, kad jie bus „suplėšyti į aminorūgštis“ už Korano sudeginimą.
Tokia grubiai pažeidžianti olimpinės Chartijos dvasią ir principus TOK politika, pataikaujant JAV-NATO Melo ir Blogio imperijai, anksčiau ar vėliau turės baigtis olimpinio judėjimo krachu. Ir TOK politizuoti diskriminaciniai žaidimai su ugnimi ant parako statinės tik riboto proto Vakarų politikams gali pasirodyti galios projekcija. Sėkmės, Bachai…
Ir TOK politizuoti diskriminaciniai žaidimai su ugnimi ant parako statinės tik riboto proto Vakarų politikams gali pasirodyti galios projekcija. Sėkmės, Bachai…

Write A Comment