Aktualijos

Rugsėjo 8 d. – Tarptautinė fašizmo aukų atminimo diena

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rugsėjo 8 d. – Tarptautinė fašizmo aukų atminimo diena



Tarptautinė fašizmo aukų atminimo diena buvo paskelbta Jungtinių Tautų organizacijos rezoliucija ir nuo 1962 metų kasmet minima antrąjį rugsėjo sekmadienį. 2024 metais ši diena minima rugsėjo 08 d.

Ši diena minima rugsėjį, nes būtent šį mėnesį prasidėjo Antrasis pasaulinis karas (1939 m. rugsėjo 1 d. nacistinė Vokietija užpuolė savo sąjungininkę Lenkiją), kuris baigėsi, kai TSRS per mėnesį sutriuškino Japonijos kariuomenę ir militaristinė Japonija pasirašė besąlyginės kapituliacijos aktą 1945 m. rugsėjo 2 d. Šis karinis konfliktas pagal savo mastą, žuvusių žmonių skaičių ir materialinius nuostolius neturi precedento Žemės civilizacijos istorijoje. Į karą buvo įtraukta 61 valstybė, daugiau nei 80% pasaulio gyventojų, karinės operacijos buvo vykdomos 40 valstybių teritorijoje, taip pat jūrų ir vandenynų karo veiksmų teatruose.

Per Antrąjį pasaulinį karą žuvo įvairiais skaičiavimais nuo 55 iki 80 mln. žmonių – karių ir civilių. Tarybų Sąjunga, tikroji fašizmo nugalėtoja II Pasauliniame kare, šiame kare patyrė daugiausiai nuostolių – užpuolikai vieningos Europos „šviesieji“ europiečiai, vadovaujami nacistinės Vokietijos, nužudė apie 27 mln. tarybinių piliečių, iš kurių 15 mln. buvo civiliai gyventojai.

Sąvoka „fašizmas“ (pats žodis „fašizmas“ kilęs iš italų kalbos fasсio – “ryšulys”) vartojamas apibūdinti kraštutinio dešiniojo totalitarinio režimo formą, kuriam būdingas nacionalinio (rasinio) pranašumo prieš kitas tautybes, rases ideologija kaip visuomenės organizavimo pagrindas. Fašizmas kaip XX amžiaus totalitarizmo rūšis, besiformuojanti masinių judėjimų pagrindu, yra elitaristinė teroristinė diktatūra, slopinanti visuomenės gyvenimo demokratizavimo tendencijas, kurianti socialinės korporatyvinės vienybės iliuzijas (rasiniu, tautiniu ir kt. pagrindu), kurios neva garantuoja bendruomenės nariams socialinį saugumą ir nacionalinį valstybės atgimimą, klestėjimą.


Fašizmas yra ideologija ir praktika, teigianti tam tikros tautos ar rasės pranašumą prieš kitas tautas, rases, tokios nacijos išskirtinumą kaip tariamą pagrindą valdyti kitas, „nepilnavertes“ tautas ir yra skirta tautinei neapykantai, nesantaikai kurstyti bei kitų tautų atstovų diskriminacijai pateisinti, demokratijos neigimui, nacijos lyderio kulto įtvirtinimui, smurto ir teroro metodų masiniam naudojimui siekiant nuslopinti politinius oponentus ir persekioti visų formų kitaminčius, karo kaip tarpvalstybinių problemų sprendimo priemonės įteisinimui.

Fašizmas neatsitiktinai susiformavo ir išsivystė būtent Vakarų Europoje. Vakarų europiečiai visais laikais buvo ir yra šiuo metu ištikimi savo, baltosios rasės pranašumo prieš visas kitas rases Žemėje teorijai. Ir fašizmas skatino europiečių militaristinę ekspansiją pasaulyje. Vakarų šalių kryžiaus žygiai prieš pagonis ir saracėnus, konkista Pietų Amerikoje, čiabuvių genocidas Š.Amerikoje, Afrikoje, Australijoje, Polinezijoje, Naujojoje Zelandijoje, prekyba vergais, kolonijiniai karai, opiumo karai, kanonierių diplomatija ir karinės intervencijos visame pasaulyje, du pasauliniai karai – visa tai yra toli gražu nepilnas sąrašas Vakarų europiečių išvystytos baltosios rasės pranašumo, išskirtinumo prieš kitas tautas teorijos ir praktikos įvykdytų nusikaltimų žmoniškumui. „Baltojo žmogaus našta“ kitoms rasėms, kultūroms, valstybėms reiškė tik vieną – mirtį ir sunaikinimą. Ir dar kruviną pelną, gerovę, klestėjimą, žinoma, Vakarų kolonizatoriams.

Fašizmas kaip rasinio pranašumo ideologija susiformavo kolonijinėje Didžiojoje Britanijoje siekiant pateisinti britų kolonizatorių vykdomus neįtikėtinai siaubingus nusikaltimus žmoniškumui visame pasaulyje. Valstybine ideologija fašizmas tapo Italijoje ir rado platų pritaikymą kitose Vakarų Europos valstybėse, kurios savo gerovę susikūrė plėšdamos kolonijas – Ispanijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Olandijoje. Net Lenkija prieš Antrąjį Pasaulinį karą labai piktinosi, kad neturi savo kolonijų ir reikalavo ištaisyti šią neteisybę, suteikti galimybę plėšti kolonijas ir lenkams, bet nespėjo įgyvendinti savo planų.

Didžiausią galią fašizmas įgavo praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje nacistinėje Vokietijoje. A.Hitlerio atėjimą į valdžią ir fašistinės ideologiją Vakarų Europoje įsiviešpatavimą finansavo, rėmė, skatino JAV, Jungtinės Karalystės, Vakarų Europos nacistiniai elitai, bankininkai, kurie pasauliniuose karuose matė tik galimybę įtvirtinti savo dominavimą Žemėje ir tokiu būdu užsitikrinti sau galimybę plėšti viso pasaulio tautas, parazituoti visos planetos tautų, kurias jie laikė ir tebelaiko antrarūšėmis, sąskaita. Po 1938 metų Miuncheno suokalbio Vakarai nacistinės Vokietijos karinės mašinos galią nukreipė, kaip ir buvo planuota, į Rytus, prieš Tarybų sąjungą. A.Hitleris save laikė „Vakarų civilizacijos kardu prieš barbarišką Tarybų Sąjungą“. Kokias kančias ir praradimus toks Vakarų fašistų požiūris sukėlė II Pasauliniame kare, daugiau mažiau žino visi.

Praėjo beveik 80 metų, kai neįtikėtinai sunkiomis bendromis pastangomis fašizmas 1945 metais buvo nugalėtas, tačiau pasauliui jis atnešė neapsakomas kančias ir 10 milijonų aukų, iš kurių daugiausiai žuvusių buvo slavų tautybės žmonių, pavyzdžiui, baltarusių žuvo kas ketvirtas.

Tačiau fašizmas atgimsta vėl. JAV, JK, ES, NATO plečia savo neokolonijinę ekspansiją valdomo chaoso priemonėmis, organizuoja valstybės perversmus, maidanus, sąjūdžius, arabų pavasarius kurstydamos etninę neapykantą, platindamos nacizmo idologiją, rasinio, religinio pranašumo idėjas, pasitelkdamos nacistus bei religinius fanatikus savo geopolitiniams neokolonijinės ekspansijos tikslams įgyvendinti.

Vakarų šalys ir jų įtakoje esančių vasalinių kolonijų antiliaudiniai režimai, siekdami savanaudiškų, politinių ir ekonominių interesų, siekia perrašyti istoriją, deda milžiniškas pastangas peržiūrėti Antrojo pasaulinio karo rezultatus, iškraipo istorinius faktus, primeta atvirai žinomai melagingas, klaidingas pažiūras, spėjimais ir spėlionėmis pagrįstas falsifikacijas, kad nuslėptų savo kolaboravimo su nacistais istorijas ir apkaltintų nacizmo priešininkus, sumenkintų nacizmo tikrųjų nugalėtojų lemiamą indėlį pergalėje prieš nacizmą.

Daugelio ekspertų nuomone, šiandien JAV, JK, Vakarų ir ypatingai Vidurio Europoje yra aktyviai vykdomas nacizmo ideologijos balinimas ir atgaivinimas. Estijoje vyksta 20-osios SS divizijos veteranų suvažiavimai. Latvijoje SS legionierių eisenos nuolat organizuojamos kasmet kovo 16 d. Ukrainos nacistinio režimo valdžia UPA (Ukrainos sukilėlių armijos) narius – nacių kolaborantus, fašistų baudžiamąsias pajėgas – paskelbė kovotojais už nepriklausomybę.

Lietuvoje nacių kolaborantus valdantysis proamerikietiškas konservatorių liberalų režimas skelbia nacionaliniais didvyriais, jiems stato paminklus, jų vardais vadina gatves, aikštes, o fašizmo nugalėtojams, tarybiniams kariams paminklai yra griaunami, karių kapavietės yra niekinamos. Taip buvo išniekintas tarybinių karių kapinės Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje Antakalnio tarybinių karių memorialas, kituose respublikos miestuose ir gyvenvietėse. Kišeniniai režimo teisėjai, prokurorai, policininkai, nacistinių organizacijų veikėjai atvirai vykdo politinius, teisminius ir neteisminius susidorojimus, represijas, persekiojimus prieš kitaminčius, pacifistus, antifašistus, kairiuosius. Valdančio režimo politikai, specialiųjų tarnybų agentai, parsidavusi žiniasklaida, valdžios remiamos, finansuojamos neonacistinės liberalios organizacijos vykdo isteriškas tautinės neapykantos, etninės nesantaikos, karo propagandos, militaristinės isterijos kurstymo akcijas, atvirai ir masiškai vykdo teroro akcijas, neapykantos nusikaltimus prieš kitaminčius. Lietuvoje pagal konservatorių liberalų priimtus įstatymus – LR BK 170-2 str., ANK 524 str. – yra masiškai baudžiami ir yra tūkstančiai nubaustų už tarybinės simbolikos demonstravimą ir nėra nubaustas nei vienas asmuo atvirai propaguojantis nacistines idėjas, ribojamos žodžio, spaudos, nuomonės, informacijos sklaidos ir kitos esminės žmogaus teisės ir laisvės.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jungtinėje karalystėje režimų toleruojamos neonacių organizacijos „slepiasi“ už saviraiškos laisvės, jaučiasi laisvai, stato paminklus savo „didvyriams“, kaltiems dėl etninio valymo, nacių kolaborantams, karo nusikaltimų vykdytojams ir dalyviams. Rusijos iniciatyva JT Generalinė Asamblėja nuo 2005 m. kasmet priima rezoliucijas, raginančias visas JTO nares imtis priemonių prieš bandymus šlovinti ir atgaivinti nacizmą.

2014 metų lapkričio 22 dieną JT Generalinės Asamblėjos Trečiasis komitetas Rusijos iniciatyva priėmė rezoliuciją dėl kovos su nacizmo šlovinimu. Jame JT Generalinės Asamblėjos nariai išreiškia „didelį susirūpinimą dėl bet kokios formos nacių judėjimo, neonacizmo ir buvusių Waffen SS organizacijos narių šlovinimo, įskaitant paminklų ir memorialų statybą bei viešas demonstracijas“. Rezoliucijoje smerkiamas fašizmo bendrininkų paskelbimas nacionalinio išsivadavimo judėjimų dalyviais ir nacių vykdyto genocido, nusikaltimų žmoniškumui neigimas. Rezoliucijoje „su nerimu pažymima, kad visame pasaulyje daugėja rasistinių incidentų, įskaitant skinhedų grupių, atsakingų už daugelį šių incidentų, augimą, taip pat rasistinio ir ksenofobinio smurto augimą“. Rezoliucijai pasipriešino tik trys valstybės – JAV, Ukraina ir Kanada. 2016 metais Kanada rado jėgų persvarstyti savo poziciją, o balsuodama už JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos projektą ėmė susilaikyti, kaip ir dauguma Europos sąjungos šalių. JAV, Ukraina ir Palau balsavo prieš dokumentą. 2018 metais prieš rezoliucijos projektą balsavo tik dvi šalys – JAV ir Ukraina, o 51 valstybė, tame tarpe visos ES šalys, susilaikė. Rezoliucijai pritarė 130 šalių. 2019 metais rezoliucijos rėmėjų skaičius viršijo 60 šalių. Už rezoliuciją balsavo 133 valstijos, prieš buvo dvi (JAV ir Ukraina), 52 susilaikė. 2020 m. už rezoliuciją balsavo 130 valstybių, vėl dvi buvo prieš (Ukraina ir JAV), 51 valstybė susilaikė.

Rusijoje 2014 metų gegužės 5 dieną priimtu įstatymu už nacizmo reabilitaciją, Niurnbergo tribunolo nuosprendžiu nustatytų faktų neigimą, taip pat už melagingos informacijos apie TSRS veiklą Antrojo pasaulinio karo metais platinimą buvo numatytos laisvės atėmimo bausmės iki penkerių metų kalėjimo. Be to, numatytos bausmės už Rusijos karinės šlovės dienų, įsimintinų datų, paminklų išniekinimą.

2014 metais JAV, JK, ES,NATO šalys įvykdė karinį valstybės perversmą Ukrainoje, istorinėse Rusijos žemėse ir atvedė į valdžią Kijeve savo marionetes – Vakarų Ukrainos nacionalistus, nacių kolaborantų palikuonis, atvirai išpažįstančius nacistines savo ideologinio lyderio Stepano Banderos pažiūras. Tik užgrobę antikonstituciniu būdu valdžią Ukrainoje nacionalistai ėmėsi įgyvendinti savo šeimininkų iš Vakarų interesus – ėmė perrašinėti istoriją, puolė naikinti viską, kas rusiška: uždraudė rusų kalbą, bendrą su Rusija istoriją, kultūra, tikėjimą, uždraudė opozicines partijas, opozicines žinaisklaidos priemones, susidorojo su kitaminčiais, pacifistais, kairiaisiais, uždraudė stačiatikių tikėjimą, ėmė žudyti rusakalbius Rytų Ukrainoje. 2022 metais JAV-NATO neokolonijinė imperija išprovokavo karinį konfliktą su Rusiją, kurį NATO karo vanagų strateginiuose planuose siekiama paversti III Pasauliniu karu su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Ir visas šitas atviras Vakarų klasikinio nacizmo atgaivinimas ir nukreipimas, kaip ir prieš II Pasaulinį karą, prieš Rusiją, JAV-NATO šalių elitai ir melo propagandos priemonės vėl dangsto tradiciškai kilniais „baltojo žmogaus, arijo, nacisto“ tikslais – kova už demokratiją, laisvę, žmogaus teises.

Šiais laikais nacistai save vadina demokratais, liberalais, patriotais, tačiau esmė jų nesikeičia, ji yra tokia pati nuo Vakarų Europos kryžiaus žygių laikų – neapykanta kitataučiams, kitatikiams, kitaminčiams, totalinis melas ir gyvuliškas noras plėšti, vogti, grobti, žudyti. Drastiška? Taip. Ir labai pavojinga. Tokia Vakarų tradicinio nacizmo reinkarnacija yra egzistencinė grėsmė Žemės civilizacijai, kurią ant branduolinės Apokalipsės bedugnės krašto išaiko išimtinai tik Rusijos atsakinga ir subalansuota politika. Kiek laiko Rusija dar pajėgs atlaikyti JAV-JK-NATO nacistinių šalių elitų fašizmo reinkarnacijos šėlsmą, neatsakydama į JAV-NATO Melo ir Blogio imperijos jau neslepiamą karinę agresiją visomis savo turimomis priemonėmis, kurių užtenka kelis kartus sunaikinti Žemės rutulį, tol Žemės civilizacija egzistuos.

Pagrindinis Tarptautinės fašizmo aukų atminimo dienos tikslas – kova su fašizmo atgimimu, reinkarnacija bet kokiomis formomis, rasinio pranašumo ir neapykantos kitoms rasėms ideologija, kurią šiuo metu, kaip ir visada, aktyviai skatina, platina senos fašistinės Vakarų šalys. Vienykitės kovai su neonacizmu, neofašizmu – toks šios įsimintinos dienos šūkis. „Žmonės, būkite budrūs!“ – sakė čekų antifašistas Julijus Fučikas. Jie vėl atėjo! Šiandien patylėsi, rytoj fašistai kalbėti tai neleis.

Tarptautinę fašizmo aukų atminimo dieną tradiciškai vyksta vieši renginiai, skirti atminti dešimtis milijonų žmonių, žuvusių per Antrąjį pasaulinį karą. Šią dieną prisimename ne tik karius, žuvusius kovoje su fašizmu, bet civilius žmones, kurie buvo nužudyti šios Vakarų valstybėse išugdytos, nusikalstamos, mizantropiškos rasinio pranašumo ideologijos visame pasaulyje.

Fašizmas nepraeis! No pasaran!

Jonas Kovalskis (c), 2024 m. rugsėjo 8 d.

Write A Comment