Aktualijos

Kaip internete pasklido 5G koronaviruso sąmokslo teorija

Pinterest LinkedIn Tumblr

Šaltinis:

How the 5G coronavirus conspiracy theory tore through the internet

Kaip internete pasklido 5G koronaviruso sąmokslo teorija

Viskas prasidėjo nuo vieno gydytojo. Sausio 22 d. Belgijos laikraštis „Het Laatste Nieuws“ paskelbė interviu su bendrosios praktikos gydytoju Krisu Van Kerckhovenu iš Putte, esančio netoli Antverpeno. „5G yra pavojingas gyvybei ir niekas to nežino“, – skelbė antraštė.

Viena iš šio straipsnio moksliškai visiškai nepagrįstų hipotezių, paskelbta laikraščio vietinėje regioninėje versijoje ir nedelsiant pašalinta iš jo tinklalapio, sukėlė sąmokslo teorijų audrą, kuri nuo to laiko žaibiškai išplito internete ir įsiveržė į realų pasaulį, sukeldama grasinimų ir padegimų cunamį. Van Kerckhovenas ne tik tvirtino, kad 5G yra pavojingas – jis taip pat teigė, kad 5G gali būti susijęs su koronavirusu.

Tuo metu COVID-19 epidemija dar tik prasidėjo – apie 440 užsikrėtusių, 9 mirę, ir beveik visi jie Kinijos Uhanio mieste. „Het Laatste Nieuws“ žurnalistas straipsnyje su paantrašte „Susijęs su koronavirusu?“ pabrėžė, kad nuo 2019 m. aplink Uhanio miestą buvo pastatyta keletas 5G retransliacijos bokštų. Ar šie du dalykai gali būti kažkaip susiję?

„Aš dar netikrinau faktų“, – jau pačioje pradžioje įspėjo Van Kerckhovenas, – bet tai labai gali būti susiję su dabartiniais įvykiais“. Taip buvo paleista grandininė reakcija.

(Van Kerckhovenasnėra joks mokslininkas, jis paprastas eilinis rajonininės reikšmės terapeutas. Jis neatliko jokių tyrimų. Jo paklausė, “Ar taip gali būti?”, jis tiesiog atsakė “Nežinau, gal būt”. Ir audra įsisiūbavo. – vertėjo pastaba)

Van Kerckhoveno komentarus greitai pasigavo olandiškai kalbančio segmento anti-5G kampanijos aktyvistai, kurie opertyviai masiškai ištiražavo „Facebook“ puslapiuose nuorodas į straipsnį su citatomis. “Štai jums įrodymai, kad pasaulyje vyksta kažkas baisaus ir siaubingo!”, trimitavo jie. Per kelias dienas ši sąmokslo teorija pasklido keliolikoje angliškai kalbančių „Facebook“ puslapių.

Tačiau sąmokslo teorija, kurią paskelbė Van Kerckhovenas, nėra nauja. Ją dešimtmečiais tyliai platino įvairūs nepagrįstų įtarimų ir gandų šalininkai dėl elektros tinklų perdavimo linijų neigiamo poveikio sveikatai 1980 metais, dėl mobilių telefonų 1990 metais. Koronaviruso atveju tokie alarmistai sau surado naują kabliuką.

„Kadangi citatos nepasitvirtino, mes po kelių valandų pašalinome straipsnį“, – pareiškė laikraščio „Het Laatste Nieuws“ redaktorius Dimitri Antonissen. „Mes apgailestaujame, kad straipsnis kelias valandas buvo matomas internete“, – pridėjo jis. „Deja, kai konspirologinės teorijos pasirodo keliose vietose, tai nesustabdo jų plitimo“. Ir sklaida tai padarė.

„YouTube“ įvairūs neaiškių internetinių pokalbių laidų vedėjai ir tinklaraštininkai pradėjo atskleidinėti siaubingą „tiesą“ apie 5G ir koronavirusą, ir jų makabriškai tamsuoliškos laidos surinkdavo dešimtis tūkstančių peržiūrų. Panašios žinutės Facebook’e su analogiškais teiginiais sulaukdami vos kelių tūkstančių peržiūrų. Kurį laiką sąmokslo teorija balansavo ant išnykimo ribos.
Būtina atskirai pažymėti, KAS platino šią sąmokslo teoriją. Daugiausia tuo užsiėmė “alternatyvios medicinos” šalininkai, įvairūs “šamanai”, aiškiaregiai, visokių lipdukų, kepurėlių, amuletų pardavėjai – tai yra, profesionalūs aferistai.

Tačiau jau po kelių savaičių 5G sąmokslo teorija pradėjo sparčiai plisti, ją ėmė stumti įsitraukimo algoritmai, kurie buvo pakankamai protingi, kad galėtų pastebėti virusinį trendą ir pakankamai kvaili, kad suvoktų tokio turinio idiotiškumą.

Taip šią sąmokslo teoriją nuo tamsuoliško storžieviško absurdo lygio pakėlė socialinės žiniasklaidos įžymybės, turinčios šimtus tūkstančių ar milijonus savo sekėjų, tokie kaip boksininkas Amiras Khanas, dainininkė Anne-Marie, aktorius Woody Harrelson’as, buvęs „Šokių ant ledo“ teisėjas Jasoną Gardiner’is, popžvaigždė Keri Hilson, buvusi „Made in Chelsea“ žvaigždė aktorė Lucy Watston, ir televizijos laidų vedėja Amanda Holden – pastaroji teigia, kad ji „netyčia“ išplatino tviterio nuorodą į seniai pašalintą anti-5G peticiją Change.org puslapyje.
Minėta peticija, tuo metu jau surinkusi daugiau nei 110 000 parašų, klaidingai teigė, kad 5G signalų sukeliami simptomai yra „labai panašūs“ į koronaviruso simptomai.

Po to keletas mobiliojo ryšio antenų buvo sudegintos Jungtinėje Karalystėje. Kaip teigia „The Guardian“, dėl dezinformacijos apie 5G pastarosiomis dienomis vandalai surengė atakas prieš mažiausiai 20 mobiliųjų ryšio antenų. Šių atakų vaizdo įrašai tapo virusiniais socialinėje žiniasklaidoje, taip dar labiau padidindami anti-5G isteriją.

Balandžio 5 d. kasdieniniame vyriausybės pranešime spaudai dėl koronaviruso ministras Michaelas Gove’as 5G sąmokslo teoriją apibūdino kaip „pavojingą nesąmonę“, o NHS nacionalinės medicinos direktorius profesorius Stephenas Powisas teigė, kad tai „blogiausia melaginga žinia“.

Van Kerckhoveno moksliškai nepagrįsti komentarai neegzistuoja vakuume. Tiesą sakant, jie egzistuoja sąmokslo teorijų dumble, kuriuo milijonus kartų yra dalijamasi socialinėje žiniasklaidoje. Šio dumblo pagrindu susiformavo jau šešios pagrindinės koronaviruso sąmokslo teorijos:

1. 5G kažkokiu būdu yra pavojingas;
2. 5G sustiprina koronaviruso poveikį silpnindamas jūsų imuninę istemą;
3. 5G signalai sukelia į koronavirusą panašius simptomus;
4. Koronavirusas yra priedanga, kuri paslepia 5G tinklų diegimą:
5. Billas Gatesas turi su tuo kažką bendro;
6. Tai yra iliuminatų planas išžudyti planetos gyventojus.

Nei viena iš šių sąmokslo teorijų net nebando ieškoti kokių nors įrodymų, o kai kurios iš jų yra labai pavojingos. Beveik visos 5G sąmokslo teorijos remiasi nuvalkiotais, senai paneigtais teiginiais apie dejonizuotos spinduliuotės poveikį, lėktuvų chemtreilus danguje ir „giluminės vyriausybės“ planus panaudoti vakcinas žmonėms kontroliuoti ir galimybės per įsodintus čipus atjungti jų vidaus organus nuotoliniu būdu. Dažniausiai tokie nepagrįsti ir prasimanyti taip ir lieka tokių fanatikų, kurie jomis tiki, bendruomenių viduje. Tačiau koronavirusas padėjo jiems išplatinti savo prasimanymus visame virtualiame pasaulyje lyg virusą.

„Koronavirusas sukūrė puikią informacinę terpę panašioms sąmokslo teorijoms skleisti“, – teigia Demos grupės vyresnysis tyrėjas Joshas Smithas. „Kaip ir daugelyje sąmokslo teorijų, mintis, kad 5G kaltas dėl visko neaiškioje ir gąsdinančioje situacijoje, yra paguoda, leidžia jaustis komfortiškai nežinomybės akivaizdoje.

Tokia sąmokslo teorija pateikia nors kažkokį paaiškinimą ir nurodo atpirkimo ožį dėl patirtų kančių, kurias sukėlė ši pandemija, maža to ji pateikia žiaurų, bet būdą, kaip tai sustabdyti – sunaikinkite antenas ir virusas išnyks “. Jei tai būtų taip paprasta. Nerimą kelia tai, kad pačios sąmokslo teorijos nėra tokios paprastos, kaip jos iš pradžių gali atrodyti.”

Jonas Kovalskis : Toliau straipsnyje prasideda labai juokingi dalykai, kuriuos siūlau pasiskaityti patiems pradžioje nurodytame šaltinyje. Portalo Google šizofrenikai amerikiečių karo žvalgybos veteranų tinklapį “Veterans Today” jau seniai tituluoja “prokremlišku”, todėl labai keista, kad šiame straipsnyje, kuriame buvo profesionaliai atskleistos 5G/koronaviruso sąmokslo psichozės ištakos, autorius toliau “demaskuoja” šią teoriją apkaltindamas jos sklaida kitą tikrai Rusijos žiniasklaidos tinklą … Russia Today. Kaip sako kriminalistai, bet kokiame tyrime svarbiausia yra tai, kad tyrimo pabaigoje nebūtų demaskuoti … patys tyrėjai.
Nuo savęs galiu dar pridėti, kad mobilaus ryšio tinklai, antenos jau seniai tapo mūsų buities kasdienybe. Prieš tai buvo 2G, po to 3G, dabar yra 4G ryšys, buvo antenos, tačiau isterijos, masinės psichozės jie nesukėlė dėl labai paprastos priežasties – tai buvo JAV, Didžiosios Britanijos, Vakarų technologijos ir buvo pateikiami kaip Vakarų technologinio pranašumo prieš visą pasaulį dar vienas įrodymas. 5G technologijų autorystė priklauso Kinijos informacinių technologijų milžinei Huawei, kurią išstumti iš rinkos visais įmanomais nešvariais būdais siekia Vakarų globalistai. JAV/NATO karo nusikaltėlių gauja palaipsniui, tačiau neišvengiamai praranda savo hegemono pozicijas, Vakarų kolonijinio banditiško dominavimo pasaulyje era eina į pabaigą, jų parazitinė militaristinė ekspansija kasdien susilaukia vis intensyvesnio pasipriešinimo visame pasaulyje. Vakarų kapitalistai nėra linkę lengvai atsisakyti savo nusikalstamu būdu įgytos prabangos ir privilegijų, todėl į kovą dėl savo parazitinės egzistencijos pratęsimo meta visas priemones – kare kaip kare, kare leidžiama viskas. O niekšybės, klastos, melo, provokacijų, manipuliacijų, išsigimimo, žiaurumo srityje Vakarai, anglosaksai, britai buvo nepralenkiami nuo biblinių Kryžiaus žygių laikų. Karas yra politikos pratęsimas kitomis priemonėmis. JAV-NATO karo nusikaltėlių gaujos ekonominis, informacinis karas prieš Kiniją ir Rusiją, yra tik parazitinių Vakarų karo už visos planetos pavergimą, Žemės pavertimą JAV kolonija sudėtinė dalis.

Iš anglų klb vertė ir redagavo Jonas Kovalskis, 2020-05-30

Write A Comment