Aktualijos

Potvyniai Libijoje

Pinterest LinkedIn Tumblr

Potvyniai Libijoje

Kažkaip pro mūsų “demokratų”-karo vanagų dėmesį nepastebėta praėjo gamtinės stichijos sukelta humanitarinė katastrofa Libijoje. Mūsų “demokratai” dabar per daug užimti karo Ukrainoje kurstymu ir militaristinės psichozės Lietuvoje kaitinimu, todėl buvusiems JAV-NATO nusikaltimams prisiminti laiko nelieka. O be to JAV 5-ai kolonai Lietuvoje už prisiminimus apie savo šeimininkų įvykdytus karo nusikaltimus pasaulyje niekas taip dosniai nemoka, kaip už prasimanymų apie Rusijos neįvykdytų nusikaltimų sklaidą.
O gamtinė stichija nuo JAV-NATO nusikaltimų nualintai Libijai padarė didžiulę žalą. Per tris dienas Libijoje iškrito dviejų metų kritulių norma ir tai sukėlė katastrofiškus potvynius. JAV-NATO nusikalstamais bombardavimais 2011 metais klestinti Šiaurės Afrikos valstybė buvo paversta teroristinių grupuočių ir klanų tarpusavio rietenų draskoma dykyne. JAV-NATO karo nusikaltėlių nužudytas Libijos vadovas Muamaras Kadafis dėjo daug pastangų, kad dykumų valstybė taptų klestinčia oaze, o Libijos gyventojai turėtų pakankamai aukštą pragyvenimo lygį. Šiam tikslui buvo skiriami šalies ištekliai, buvo kuriama socialinė, ekonominė infrastruktūra, statomos pasaulyje precedento neturinčios irigacinės sistemos ir dambos nuo potvynių, kad Sacharos dykumų šalis galėtų apsirūpinti gėlu vandeniu ir maisto produktais. Šias grandiozines drėkinimo sistemas Libijai padėjo statyti socialistinės šalys Jugoslavija, TSRS. Teisingos , į savo tautos nacionaloninius interesus orientuotos vidaus ir užsienio politikos kursas davė puikius rezultatus – Libija suklestėjo! Toks savarankiškumas, savo tautos nacionalinių interesų gynimas labai nepatiko JAV-NATO piratams, tarptautiniams nusikaltėliams, plėšikams iš JAV neokolonijinių struktūrų. 2011 metais JAV-NATO teroristai (JAV, JK, Prancūzijos, Italijos, Vokietijos, Ispanijos ir kt.) pirmiausiai smogė ne tik į karinius taikinius, bet ir į Libijos irigacijos sistemą bei dambas. Po karinės agresijos JAV-NATO piratai pavogė Libijos 400 mlrd JAV dolerių vertės nacionalinius rezervus, valstybė dėl to negalėjo atstatyti ir palaikyti tinkamo lygio techninę strateginių statinių būklę.


Potvyniai smogė Libijai su neįtikėtina griaunančia jėga, dambos buvo sugriautos, ištisi miestų kvartalai nuplauti į jūrą.
Kai kuriais skaičiavimais, per katastrofišką potvynį žuvo apie 20 000 žmonių, daugelis buvo išnešti į jūrą, pakrantėje ir jūroje daugybė lavonų, gresia epidemijų ir ligų protrūkis, humanitarinė nelaimė potvynių ypatingai nuniokotoje Dernoje sparčiai vystosi, nes visur pradeda irti šimtai lavonų, o valdžia neturi galimybės jų net surinkti.

„Bijau, kad miestą užkrės epidemija dėl daugybės kūnų po griuvėsiais ir vandenyje“, – sako Dernos meras Abdulmenamas al-Ghaiti. Paieškų komandos vadovas „Al Jazeera“ sakė: „Mums reikia lavonmaišių“.
„Kūnų yra visur: namuose, gatvėse, jūroje. Visur, kur eini, randi mirusius vyrus, moteris ir vaikus. Žuvo ištisos šeimos“, – sakė pagalbos darbuotojas Bengazyje.
Poreikis palaidoti kūnus siekiant išvengti ligos plitimo yra toks didelis, kad šimtai žmonių laidojami kartu. Dernos gyventojai prašo pastatyti lauko ligoninę, nes dvi esamos ligoninės mieste akimirksniu virto perpildytais laikinais morgais.
Į uostamiestį atvyko gelbėtojų komandos iš Egipto, Tuniso, Jungtinių Arabų Emyratų, Turkijos, Kataro, Rusijos tačiau keliai išplauti, ir pasiekti katastrofos vietą reikia sraigtasparnių.
Libijos žurnalistas Mohammedas Eljarhas sakė, kad gelbėtojai vis dar nepasiekė kai kurių miesto rajonų, ypač rytuose: „Iki vėlaus vakar vakaro buvo girdėti kai kurių išgyvenusių žmonių balsai po griuvėsiais. Šimtai namų yra palaidoti po purvu, nuolaužomis ir vandeniu. Galutinis žuvusiųjų skaičius bus stulbinantis“.
Palydovinėse nuotraukose „prieš“ ir „po“ matyti potvynių Libijoje padaryta žala: žuvo 20 000 tūkst. žmonių, dešimtys tūkstančių laikomi dingusiais be žinios. Dernos mieste ištisi rajonai buvo nuplauti į jūrą. Daugiau nei 30 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus.
Pagalbos nėra tik iš JAV-NATO piratų komandos. Jie dabar labai užimti kitame projekte – skuba paversti negyvenama dykuma Ukrainą. Naikinti, žudyti, griauti, plėšti – Vakarų kolonizatoriai visada mokėjo ir 1000 metų noriai tai daro.

Write A Comment