Istorinė tiesa

Gegužės 29 d. gimė Aleksandras Abdulovas

Pinterest LinkedIn Tumblr

Gegužės 29 d. Gimė Aleksandras Abdulovas (1953 m. Gegužės 29 d. – 2008 m. Sausio 3 d.) – tarybinis rusų teatro ir kino aktorius, kino režisierius, TSRS ir  Rusijos liaudies menininkas.

Garsusis teatro ir kino aktorius Aleksandras Gavrilovičius Abdulovas gimė 1953 m. gegužė 9 d. Tobolske, teatro artistų šeimoje. Aktoriaus karjera Aleksandrui prasidėjo jam būnant penkerių metų amžiaus, kai kartu su savo tėvu įžengė į Ferganos dramos teatro sceną spektaklyje „Kremliaus kurantai“. Tėvas Aleksandrui visada buvo svarbiausias asmuo – būtent jis išauklėjo Aleksandrą ir įskiepijo meilę teatrui, suformavo jo požiūrį į sceną kaip šventyklą. Nepaisant to, kad aktoriaus karjera Abdulovui buvo nulemta iš anksto, jaunystėje jis apie aktorystės aukštumas nesvajojo: jis aktyviai užsiėmė muzika ir sportu, jam buvo suteiktas fechtavimo TSRS sporto meistro vardas. Iš pradžių jis net norėjo skirti savo gyvenimą sportui ir įstojo į Ferganos pedagoginio instituto Kūno kultūros fakultetą.
Tačiau praėjus vieneriems metams pašaukimas teatrui nugalėjo, Abdulovas sėkmingai išlaikė egzaminus į Maskvos Valstybinį teatro meno institutą (GITIS), lankė I.M. Rajevskio kursą. 1974 m. diplominiame spektaklyje talentingą jaunuolį pastebėjo garsusis tarybinis režisierius Markas Zakharovas ir pakvietė jį dirbti į Lenino Komjaunimo vardo teatrą.
Abdulovo aktoriniam talentui visada buvo būdingi sceninis žavesys, vidinė ir išorinė plastika, galingas temperamentas ir ironija. Tokios savybės leido aktoriui Lenkom’o teatro scenoje sukurti daug įspūdingų personažų, tapusių teatro išskirtiniu įvaizdžiu, vizitine kortele.
Nuo 1970-ųjų vidurio Abdulovas pradėjo aktyviai filmuotis kine. Aktorius tapo plačiai žinomas ir populiarus, kai suvaidino Lokio vaidmenį Marko Zacharovo televizijos filme „Paprastas stebuklas” pagal garsią to paties pavadinimo Jevgenijaus Švarco pjesę (1978). Šiame filme atsiskleidė aktoriaus Abdulovo individualus išskirtinis braižas: aiškiai apibrėžta forma, herojaus charakterio ryškumas ir tam tikras drovumas, įspūdinga plastiška, intelektas ir unikali lyriška intonacija.
Kine aktorius nusifilmavo daugiau nei 120 įvairių žanrų ir skirtingų režisierių kino juostose. 2000 m. A.Abdulovas debiutavo kaip režisierius vaidybiniame filme „Brėmeno muzikantai ir Co“ – miuzikle žinomos pasakos motyvais.
1986 m. Aleksandrui Abdulovui buvo suteiktas Rusijos Tarybų Socialistinės Federatyvinės Respublikos nusipelniusio liaudies menininko vardas, o 1991 m. – buvo suteiktas Rusijos liaudies menininko vardas. 1997 m. A.Abdulovui buvo įteiktas Garbės ordinas.
Aleksandras Gavrilovičius Abdulovas mirė 2008 m. sausio 3 d. po sunkios ligos, buvo palaidotas Maskvoje Vagankovo kapinėse.

Marko Zacharovo filmas “Paprastas stebuklas”, 1, 2 serijos

https://www.youtube.com/watch?v=gZiKrWSzNBo

https://www.youtube.com/watch?v=mzpJq23cuKc

V.Bortko filmas “Meistras ir Margarita” (pagal M.Bulgakovo to paties pavadinimo pjesę) . Aleksandras Abdulovas vaidina Korovjevo vaidmenį.

Write A Comment