Aktualijos

Švedijos Aukščiausias teismas atmetė Lietuvos apeliacinį skundą dėl Stokholmo arbitražo sprendimo – Gazprom’as laimi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Švedijos Aukščiausias teismas paliko galioti Stokholmo arbitražo bei Švedijos Svea Apeliacinio teismo sprendimus Lietuvos ir „Gazprom“ ginče dėl Rusijos dujų pirkimo sąlygų.

Švedijos Aukščiausiasis Teismas atmetė Lietuvos apeliacinį skundą ir paliko galioti Stokholmo arbitražo sprendimą dėl rusiškų dujų pirkimo sąlygų.

2019 m. Gruodžio 12 d. Švedijos Aukščiausiasis Teismas paliko nepakeistais Stokholmo arbitražo bei apeliacinio teismo sprendimus. Švedijos Aukščiausiojo Teismo sprendimas galutinis ir neskundžiamas. Lietuvos konservatorių ir ši avantiūra, kaip ir visos per paskutinius 30 metų, baigėsi nuostoliais, kuriuos turės apmokėti paprasti Lietuvos žmonės.

Primename, 2019 metų liepą Švedijos Svea apygardos apeliacinis teismas atmetė Lietuvos apeliacinį skundą dėl 2016 m. birželio 22 d. Stokholmo arbitražo sprendimo panaikinimo ginče tarp Lietuvos ir UAB„ Gazprom “ dėl Rusijos dujų pirkimo sąlygų kaip nepagrįstą, neatsižvelgė nei į vieną Lietuvos skunde išdėstytą argumentą ir nepatenkino nei vieno iš skunde pateiktų reikalavimų.
Apeliacinis teismas šioje byloje visa apimtimi patvirtino Stokholmo arbitražo sprendimą, kuriuo buvo atmesti visi dar Lietuvos konservatorių ir liberalų efektyvių menedžerių vyriausybės, prezidentei Daliai Grybauskaitei palaiminus, sukurpti iš piršto laužti reikalavimai dėl Rusijos dujų pirkimo sąlygų.
Visų pirma buvo atmestas reikalavimas susigrąžinti apie pusantro milijardo eurų iš „Gazprom“, sumokėtų už patiektas dujas, o dujų kaina, kuri buvo mokama už dujas, Rusijos bendrovės patiektas pagal dvišalį Lietuvos ir “Gazprom”o susitarimą laikotarpiu nuo 2006 m. iki 2015 m., buvo pripažinta teisinga ir atitinkanti rinkos kainas.
Lietuva pagal šį sprendimą yra įpareigojama atlyginti Rusijos bendrovei visas bylinėjimosi išlaidas.
Primename bylos atsiradimo peripetijas. 2012 m. spalio 3 d., D. Grybauskaitės ir A. Kubiliaus nurodymu, Lietuvos Respublikos Energetikos ministerija, tuo metu jai vadovavo žymus konservatorių “energetikas” Arvydas Sekmokas, pateikė Stokholmo prekybos rūmų arbitražui ieškinį Rusijos bendrovei „Gazprom“.

“Efektyvūs” konservatorių ir liberalų naktinių reformų ekonominių stebuklų magai pareiškė, kad Rusijos bendrovė pažeidė akcininkų sutartį su AB„Lietuvos dujos“ ir nustatė dujų tiekimo sutartimi nesąžiningas dujų kainas Lietuvai ir pareikalavo iš Gazprom’o kompensuoti penkis milijardus litų (tuo metu tai sudarė apie 1,4 mlrd. Eurų). Vertėtų visiems atsiversti didžiausių Lietuvos melo propagandos valatkodelfinės purvasklaidos ruporų archyvus ir dar kartą pasigėrėti, kokius ditirambus tuo metu giedojo Lietuvos presstitucijos frykai, kurie iki pat šiol nuodija Lietuvos žmonių masinę sąmonę. Nei vienas iš jų neatsakė jokiu būdu. Iki pat šiol, jau 30 metų, jie platina dezinformaciją ir … niekas jų nebaudžia?…


„Gazprom“’as, savaime suprantama, su tokiais iš piršto laužtais landsbergistų reikalavimais nesutiko, kadangi dujos buvo tiekiamos pagal tipinę ilgai ir patikimai veikusią tiekimo sutartį, o kaina joje buvo nustatoma pagal pasaulyje priimtus laisvos rinkos kriterijus. Maža to, Lietuvai Gazpromas taikė žymias nuolaidas. Tačiau proamerikeitiška landsberginė chunta yra apsėsta kvaziidėjos – kenkti Rusijai ir tokiu būdu tarnauti JAV, aukojant Lietuvos nacionalinius, ekonominius, socialinius ir visus kitus valstybės interesus. Todėl politiniai konjunktūriniai landsbergistų interesai visada dominuoja visuose proamerikietiško Lietuvos režimo sprendimuose, kurie dažnai laviruoja ant antivalstybinės veiklos ribos ir tiesiog seniai reikalauja konservatorių-liberalų partijų veiklos tyrimo ir įvertinimo baudžiamojo įstatymo prizmėje.
2016 m. birželio mėn. Stokholmo prekybos rūmų arbitražas atmetė Lietuvos ieškinį dėl piniginės kompensacijos kaip visiškai nepagrįstą. Tų pačių metų rudenį Lietuvos energetikos ministerija pateikė apeliacinį skundą aukštesnės intancijos teismui prašydama panaikinti minėtą Stokholmo arbitražo sprendimą.
2017 m. birželio mėn. Gazprom’as pateikė apeliacinei instancijai atsiliepimą į Lietuvos skundą. Lietuvos Energetikos ministerija, jau kontroliuojama R.Karbauskio valstiečių, spalio mėn. jau beviltiškoje teisminio ginčo stadijoje dar pateikė savo rašytinę nuomonę šiame ginče – tipo, ką privirė konservatoriai ir dešimt valstiečių nepajėgs išvežti.
Posėdis įvyko 2019 m. gegužės mėn. Lietuvos valatkodelfinėje presstitucijoje tyla apie šį konservatorių dar vieną ekonominį “stebuklą” – ne comme il faut.


Klausimas lieka atviras. Konservatoriai nenorėjo, kad pakenkti Rusijai ir patarnauti savo šeimininkams iš Vašingtono, pirkti iš Gazprom’o dujas Lietuvai žymiai mažesne nei rinkos kaina – jie užsimanė, kad Gazprom’as jiems dar ir primokėtų už Rusijos tiekiamas dujas. Dabar teks pirkti dujas žymiai brangiau ir dar apmokėti landsbergistų padarytus nuostolius. Kiek dar tai tęsis? Telekomas, Mažeikių nafta, TEO, Visagino atominė, jūrų laivynas, žemės ūkis, pramonė, Snoro ir Ūkio bankai…
Kiek dar lietuvių tauta ketina mokėti už konservatorių-liberalų bajorų lėbavimus valstybės sąskaita?…

Lietuvoje ne mokytoja iš Klaipėdos, papasakojusi tiesą apie tarybinę ir dabartinę Lietuvos tikrovę, kelia grėsmę Lietuvos saugumui. Ne Algirdas Paleckis, be teismo kalinamas belangėje jau pusantrų metų, yra pavojus Lietuvai. Sugriauti valstybę nereikia išorės priešų – Lietuvoje tam užtenka savų “patriotų” konservatorių, liberalų, kurie aptarnauja JAV interesus savo tautiečių gyvybinių interesų sąskaita.

Write A Comment