Aktualijos

Kaziuko mugės šiais metais nebus

Pinterest LinkedIn Tumblr

Tai pirmas kartas nepriklausomos Lietuvos istorijoje, kai Vilniaus gatvėse mes negalėsime  pamatyti amatininkų, menininkų, prekybininkų, negirdėsime dainų ir neparagausime tautinių patiekalų. Kaip jau atspėjote, kalbame apie Vilniaus mero liberalo Remigijaus Šimašiaus sprendimą šiais metais nerengti tradicinės Kaziuko mugės.  Visoje Lietuvoje pamėgtas šventinis renginys šiais metais neįvyks dėl koronaviruso pandemijai suvaldyti įvestų karantino apribojimų. Būtina atskirai pažymėti, kad 2021 m. Kaziuko mugė yra pirmoji, kurią organizatoriai nusprendė atšaukti dėl nepalankios visuomenės sveikatai padėties.

Kovo 4 dieną Lietuva mini šv. Kazimiero, Lietuvos globėjo, dieną. Ryšium su šia švente kasmet pirmomis kovo dienomis sostinės centrinėse gatvėse ir ją supančiose gatvėse vykdavo Kaziuko mugė, į kurią iš visos Lietuvos gausiai rinkdavosi liaudies menų meistrai, amatininkai ir ūkininkai, norėdami parduoti iš tradicinių žaliavų pagamintas lietuvių etninio paveldo prekes. Istoriniuose šaltiniuose ši Vilniaus mugė yra minima dar XVII amžiuje ir visada vykdavo jau  415 metų.

Lietuviams Kaziuko mugė visada simbolizuodavo pavasario, šviesiojo metų sezono pradžią. Mugė būdavo rengiama  pirmą kovo mėnesio savaitgalį po Šv. Kazimiero dienos. Praėjusiais metais mugė vyko nepaisant jau paskelbto karantino pandemijai suvaldyti. Žinoma, visos šios atsargumo priemonės pandemijos metu, reikia manyti, yra pateisinamos ir būtinos. Belieka tikėtis, kad kitais metais pandemija bus nugalėta ir mes vėl galėsime mėgautis šventine Kaziuko atmosfera.

Šiemet Kaziuko mugė bus virtuali, bus galima joje pasilinksminti internete.

Kaziuko mugė 2021: INTERNETE - KAIPKADA - Naujienų, Patarimų, Receptų  portalas

Write A Comment