Aktualijos

Solidarumo su Algirdu Paleckiu ir visais represuotais kitaminčiais Lietuvoje Lukiškių aikštėje, Vilnius, 2021-10-28 Mitingas

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai
Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei
Lietuvos Respublikos Seimo Teisės ir Teisėtvarkos komitetui
Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komitetui
Solidarumo su Algirdu Paleckiu ir visais nekaltai represuotais politinio susidorojimo bylose
Mitingo prie Lietuvos Apeliacinio Teismo dalyvių
Rezoliucija
Už žodžio laisvę ir laisvę A. Paleckiui!
Kelis dešimtmečius iš eilės Lietuvos valdantysis elitas tyčiojasi iš teisingumo. Jei nesi valdžioje – jo nesulauksi. Policija, prokuratūra, kiti viešojo administravimo subjektai teisingumą supranta kaip valdžios užsakymų vykdymą. Teismai neatlieka pareigos vykdyti teisingumą. Teisinės valstybės neturime. Lietuvoje teisingumas yra tik formali deklaracija. To pasekmė – kritiškai žemas absoliučios daugumos gyventojų pasitikėjimas teisėsauga.
Tris dešimtmečius valdžia varžo ir puola žodžio laisvę. Sąjūdis reikalavo nuomonių pliuralizmo. Bet iš jo išsiritę konservatoriai, liberalai nuo 1990-ųjų ėmė nuosekliai ir kryptingai nuomonių įvairovę stumti už įstatymo ir viešo diskurso ribų. Bet kokią kritiką valdančių elitų adresu jie paskelbia „grėsme nacionaliniam saugumui“. Šiuo „pagrindu“ valdžia įvedė žiaurią cenzūrą ir nuomonės laisvės ribojimus. Konservatorių liberalų sukurta totalinės kontrolės sistema negailestingai baudžia už bet kokią skirtingą nei valdžios aprobuotą nuomonę, kitokį požiūrį ar vertinimą, ir šį terorą teisina siekiu atremti grėsmes nacionaliniam saugumui, valdyti „antivalstybinę opoziciją“.
Šioje situacijoje neišvengiamai vyksta visų keturių valdžios šakų susiliejimas, kur teisėsaugos institucijos atstovauja ne visuomenės interesus, viešąjį gėrį, o gina valdančios mažumos privilegijas, teismai tampa valdančios klasės savivalės paklusniu įrankiu. Lieka tik vienas įstatymas: draugams leidžiama viskas, o priešams lieka tik visas įstatymo rūstumas. Bet koks nesankcionuotas pasisakymas tokios cenzūros sąlygomis yra kvalifikuojamas kaip antivalstybinis nusikaltimas ir visada baigiasi apkaltinamuoju nuosprendžiu. Daugėja baudžiamųjų bylų pagal „ekstremistinius“ straipsnius, baudžiamuoju persekiojimu gali baigtis bet kuris nekaltas pasidalijimas paprasta informacija internetu. Daugybė konservatorių liberalų priimtų įstatymų atriša valdžiai rankas ir suteikia beribes teises jai kištis į asmens privatų gyvenimą, leidžia nevaržomai rinkti asmens konfidencialius duomenis. Šis niekaip nekontroliuojamas šnipinėjimas yra įbauginęs daugybę žmonių Lietuvoje.
2010 m. konservatoriai prastūmė LR Baudžiamojo kodekso 1702 str. 2-osios dalies redakcija dėl „tarybinės okupacijos neigimo“, kuri leido jiems drastiškai suvaržyti žodžio, spaudos, nuomonės, įsitikinimų laisves, teisę laisvai rinkti ir skleisti informaciją ir suteikė jiems galimybę neleistinai kontroliuoti informacinę erdvę. Istorikai jau bijo tirti Lietuvos XX-o amžiaus istoriją, o dešimtys žmonių buvo nuteisti tik už pasisakymus socialiniuose tinkluose, vaizdo įrašus, straipsnius ar interviu ir daugiausiai tai buvo asmenys, teigiamai vertinantys savo asmeninę tarybinę praeitį. Tokios cenzūros sąlygomis daugelis praranda supratimą, kas yra teisėta, kur yra leistina žodžio riba. Nuomonių raišką vieningai siaurina visos valdžios šakos – Seimas, vyriausybė, teismai. O taip pat – kas yra labai simptomatiška, ketvirtoji valdžia – žiniasklaida.
Vien už savo nuomonės išsakymą pusantrų metų kalėjime be teismo praleido žinomas Lietuvoje ir užsienyje politikas, visuomenės veikėjas bei žurnalistas Algirdas Paleckis. 2018 m. rudenį saugumas jį įmetė už grotų, pateikę absurdišką kaltinimą „šnipinėjimu“. Tai kerštas už tai, kad po ankstesnių persekiojimų A. Paleckis nepasidavė ir tęsė visuomeninę, politinę, žurnalistinę veiklą.
Per šiuos tris metus prokuratūra taip ir nepateikė jokių „duomenų“, kuriuos A. Paleckis neva „prišnipinėjo“. (Yra tik vieno „auksinio liudytojo“ „liudijimai“, kurį prokuratūra pakabino kitoje baudžiamojoje byloje.) Ir po viso šito šalies vyriausybė gali girtis, kad Lietuva – teisinė valstybė? Gali toliau mokyti visą pasaulį demokratijos?
A. Paleckio byla padarė didžiulę žalą visuomenei, sudavė triuškinantį smūgį demokratijos pamatams. Šitokios „šnipinėjimo“ bylos yra pilietinės visuomenės terorizavimo pavyzdys, valdančio klano žinutė įbaugintiems piliečiams, atviras grasinimas represijomis, jeigu tūlas pilietis išdrįstų nukrypti nuo nekaltai gimusios konservatorių liberalų partijos nubrėžtos generalinės linijos. Tiesos monopolizavimas valdančio elito rankose yra neginčijamas politinės sistemos dreifo į – viena tauta, viena valstybė, vienas fiureris – autoritarinę valstybę požymis. Ir tai yra pavojinga visiems šalies piliečiams, visuomenei, demokratijai. Šitaip yra bauginama tikroji opozicija. Šis gėdingas politinio susidorojimo teisminis procesas smogė ir tarptautiniam Lietuvos prestižui. Apie ką byloja kolektyvinis Europos Parlamento narių laiškas Lietuvos Prezidentui (š. m. rugsėjo 28 d.).
Mes, mitingo dalyviai, reiškiame solidarumą su Algirdu Paleckiu – o kartu ir su visais Lietuvos gyventojais, kurie nukentėjo nuo politinių represijų ir neteisėtų teisėsaugos veiksmų.
Reikalaujame nutraukti A. Paleckio baudžiamąjį persekiojimą – ir griežtai smerkiame ydingą Lietuvos valdžios praktiką vykdyti teisminius ir neteisminius susidorojimus su politiniais oponentais ir kitaminčiais.
Reikalaujame užtikrinti ir ginti pamatines žmogaus teises.
Pareiškiame, kad būtina atsisakyti teisėjų imuniteto nuo baudžiamosios atsakomybės dėl netinkamo pareigų atlikimo, teisėjo padarytas tarnybinis nusikaltimas turėtų būti prilygintas sunkiausiems valstybiniams nusikaltimams, būtina sukurti teisėjų darbo visuomeninės kontrolės iš biudžeto finansuojamą mechanizmą, kurį vykdytų ne kolegos teisėjai,.
Teisėjų darbas turėtų būti maksimaliai atviras ir skaidrus. Teisėjams turėtų būti numatyta žymiai griežtesnė atsakomybė už įstatymo pažeidimus, už teisėjo priesaikos sulaužymą ar nusižengimus teisėjo etikos reikalavimams. Teisėjo nekompetencija, įstatymų nežinojimas ir įstatymo dvasios pažeidimas turėtų būti prilygintas tiesioginei teisėjo tyčiai. Būtina esminė teisingumo ir teisėsaugos sistemos reforma.
Telkiame visus, kas nori teisingumo Lietuvoje, į plačią visuomeninių jėgų koaliciją.
Mūsų judėjimo tikslas – teisinga, laisva, demokratiška, solidari ir savarankiška Lietuva.
Junkis prie mūsų.
2021 m. spalio 28 d., Vilnius

Write A Comment