Informacinis karas

BBC: Invazija į Ukrainą: internete ir toliau platinami melagingi teiginiai ir vaizdai

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vakarų gebelsiškos propagandos ruporas BBC ėmė paneiginėti Vakaruose sukurtus rusofobinius feikus apie Rusijos vykdomą specialią Ukrainos demilitarizacijos ir denacifikacijos operaciją. Šiuos feikus be perstojo platina ir Lietuvos purvasklaida.

BBC:
Invazija į Ukrainą: internete ir toliau platinami melagingi teiginiai

2022 m. kovo 01 d

Moteris, neva sužalota per Rusijos artilerijos apšaudymą, internete tapo sąmokslo teorijų ir melagingų pareiškimų objektu. Praėjus penkioms dienoms po Rusijos vykdomos Ukrainos denacifikacijos operacijos, internete ir toliau plinta melagingi ar klaidinantys vaizdo įrašai ir vaizdai apie operaciją.

Tarp sparčiai platinamų fake naujienų yra seni vaizdo įrašai, kurie pateikiami kaip šiuo metu aktualūs, kaip ir anksčiau pateikti vaizdai yra laikomi senais, net jei jie iš tikrųjų buvo padaryti per dabartinį konfliktą.

Apžvelgėme kai kurias labiausiai platinamas, tapusias virusiniais, žinutes.

Netiksli informacija iš „krizės veikėjo“
Internete sklando teiginiai, kad nuotraukoje ir vaizdo įraše, kuriuose užfiksuotas ketvirtadienį Rytų Ukrainoje Čiugujeve neva sunaikintas daugiabutis namas, iš tiesų yra 2018 metais Rusijos Magnitogorsko mieste įvykusio dujų sprogimo daugiabutyje vaizdas. Kai kurie taip pat tvirtino, kad vaizdas, kuriame matoma kruvina moteris įvykio vietoje, buvo daryta 2018 m. arba kad ji buvo „krizės aktorė“ – kažkas pasamdyta vaidinti užpuolimo scenas.

Šie teiginiai, pateikti įvairių prorusiškų ir sąmokslo paskyrų, yra klaidingi.

Spėliojimai, kad Čiugujeve sužalotos moters nuotraukos darytos per 2018 metais Rusijoje įvykusį dujų sprogimą, yra klaidingi. Nors iš pirmo žvilgsnio jos gali turėti paviršutinišką panašumą, 2018 metais Magnitogorske įvykusio dujų sprogimo filmuota medžiaga neatitinka ketvirtadienį įvykusio gaisro Charkove vaizdams.

Ketvirtadienio rytą Ukrainos Valstybinė ekstremalių situacijų tarnyba socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad gavo informacijos apie „priešišką apšaudymą“, per kurį žuvo vienas vaikas, o dar keli buvo sužeisti. Įvykio vietoje buvęs žurnalistas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matomos gaisro pasekmės, o kiti šaltiniai, įskaitant įvykio vietoje esančius fotografus, socialiniuose tinkluose paskelbė to paties įvykio nuotraukas.

Palyginus du incidentus, matyti, kuo skiriasi Čiugujevo ataka ir 2018 metais Rusijoje įvykęs dujų sprogimas. Du fotografai nufotografavo moterį, dalis tų nuotraukų savaitgalį pasirodė interneto svetainėse ir pirmuosiuose laikraščių puslapiuose visame pasaulyje. Abu fotografai patvirtino, kad nuotraukos buvo padarytos vasario 24 d., o tai patvirtina vaizdų metaduomenys, kurių sukūrimo data nurodyta.

Kariui protestuojanti mergaitė nėra ukrainietė.
Tačiau kitos pastarosiomis dienomis paskelbtos nuotraukos ir vaizdo įrašai neparodo to, ką kai kurie žmonės teigia esant pavaizduota.

Neryškus vaizdo įrašas, kuriame teigiama, kad ukrainietė mergaitė stoja prieš Rusijos karį, „TikTok“ sulaukė 12 milijonų peržiūrų, o „Twitter“ – beveik milijoną peržiūrų.

Tačiau iš tikrųjų video įraše yra palestinietė mergaitė Ahed Tamimi, kuriai tuo metu buvo 11 metų ir ji barėsi su Izraelio kareiviu po to, kai jos vyresnysis brolis buvo suimtas 2012 m.

„Twitter“ vaizdo įrašą pavadino „ištrauktu iš konteksto“, tačiau jis ir toliau sulaukia peržiūrų „TikTok“.

Senas vaizdo įrašas, kuriame palestiniečių mergaitė priešinasi Izraelio kareiviui, tapo virusiniu.

Mūšis su Molotovo kokteiliais Kijeve
Praėjusį savaitgalį keliose platformose buvo išplatintos įvairios vaizdo įrašo versijos, kuriose esą buvo matyti, kaip kijeviečiai kaunasi su Rusijos pėstininkais Molotovo kokteiliais.

Tai paskatino daugelį vartotojų patikėti, kad tai susirėmimų tarp Ukrainos piliečių ir Rusijos pajėgų įrodymas. Šiuo vaizdo įrašu pasidalijo du britų parlamentarai.


Iš tiesų šis vaizdo įrašas apie susirėmimus su Molotovo kokteiliais Kijeve buvo nufilmuotas 2014 metų Euromaidano metu, tačiau vaizdo įrašas yra senas. Jis buvo padaryta per Euromaidano protestus 2014 metais, kurių metu buvo nuverstas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Klipas iš vaizdo žaidimų tapo virusiniu
Dramatišką vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas Ukrainos pilotas, numušęs Rusijos naikintuvą, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Baltarusijos perversmininkų televizija „Nexta“, kuri tapo pagrindiniu antivyriausybinių protestų Baltarusijoje vaizdo įrašų šaltiniu per ginčytinus 2020 m. prezidento rinkimus.

Klipas su degančio lėktuvo vaizdu, įgarsintu galingo sprogimo aidu, buvo peržiūrėtas beveik milijoną kartų.

Vaizdo įrašas iš karinės tematikos videožaidimo „Arma 3“ turi milijoną peržiūrų, tačiau tai nėra tikras vaizdo įrašas. Tai vaizdo žaidimo „Arma 3“ fragmentas, kuris niekaip nėra susijęs su karu Ukrainoje.

Ukrainos vaikai palydi kariuomenę?
Vaizdas, kuriame du vaikai į mūšį palydi Ukrainos karių koloną, sulaukė milijonus laikų ir daugybę repostų.

Apie šį vaizdą rašė JAV Kongreso narys Adamas Kinzingeris ir buvęs Švedijos ministras pirmininkas Carlas Bildtas.


Šis 2016 m. vaizdas internete susilaukė milijonų atsiliepimų, tačiau vaizdas yra senas – pirmą kartą jis buvo paskelbtas 2016 m.

Nuotrauką padarė Ukrainos gynybos ministerijos savanoris fotografas, kuris vėliau buvo atleistas dėl kaltinimų, kad jis surežisavo kai kurias savo fotografijas iš neva mūšio lauko.

Kijevo meras fronto linijoje
Kijevo mero Vitalijaus Kličko nuotrauka, teigianti, kad jis švyko kautis į fronto liniją, pasklido ir tapo virusine socialiniame tinkle „Instagram“.

Bet vėlgi, tai yra sena nuotrauka – Kličko pirmą kartą paskelbė ją savo „Instagram“ paskyroje 2021-ųjų kovą. Nuotraukoje jis pavaizduotas Desnos mokymo centre Černigovo srityje.

Ši Kijevo mero Vitalijaus Kličko nuotrauka daryta 2021 m. kovą

Ar Zelenskis gėrė arbatą su Ukrainos saugumo pajėgomis?
Vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, vilkintis karine uniforma, kelia Ukrainos kariuomenės kovinę dvasią, gerdamas su jais arbatą mūšio lauke, savaitgalį sulaukė beveik 3 mln. peržiūrų.

Vaizdo įrašas yra tikras, bet jis buvo nufilmuotas prieš savaitę iki prasidedant invazijai. Tai buvo padaryta Širokino mieste, kai prezidentas Zelenskis aplankė fronto linijos karius, kad išreikštų paramą savo kariams.

Šis vaizdo įrašas yra praėjusią savaitę, darytas prieš prasidedant karui, tuo tarpu savaitgalį dėmesį patraukė Zelenskio vardu sukurta „Telegram“ paskyra, kurioje buvo skelbiamos žinutės, raginančios Ukrainos pajėgas mesti ginklus ir pasiduoti. Bet tai buvo netikra.

Zelenskis turi patvirtintą „Telegram“ kanalą, o viso konflikto metu jis kreipias į tautą trumpais vaizdo įrašais, skelbiamais jo patvirtintose socialinės žiniasklaidos paskyrose.

Šaltinis : https://www.bbc.com/news/60554910?xtor=AL-72-%5Bpartner%5D-%5Bbbc.news.twitter%5D-%5Bheadline%5D-%5Bnews%5D-%5Bbizdev%5D-%5Bisapi%5D&at_custom2=twitter&at_campaign=64&at_custom3=%40BBCWorld&at_custom4=2E8F4D32-98B9-11EC-87D4-33CC4744363C&at_medium=custom7&at_custom1=%5Bpost+type%5D

Write A Comment