Aktualijos

Irako parlamentas priėmė įstatymą dėl JAV-NATO okupacinės kariuomenės išvedimo iš šalies

Pinterest LinkedIn Tumblr
Irako parlamento priimto įstatymo dėl Vakarų okupacinės kariuomenės išvedimo fotokopija

Irako parlamento priimto įstatymo projekto pagrindinės nuostatos.
1. Įpareigoti Irako vyriausybę atšaukti prašymą dėl Tarptautinės koalicijos pagalbos kovai su Irako ir Levanto islamo valstybės teroristais, įskaitant karinių operacijų Irake nutraukimą.
2. Įpareigoti Irako vyriausybę nutraukti visų užsienio šalių karinių pajėgų buvimą Irako žemėje ir uždrausti užsienio šalių pajėgoms naudoti kariniams veiksmams Irako sausumos teritoriją, teritorinius vandenis ir oro erdvę bet kokiu tikslu.
3. Įpareigoti Irako Užsienio reikalų ministerija pateikti oficialų skundą Jungtinėms Tautoms prieš JAV dėl Irako suvereniteto pažeidimo.
4. Įpareigoti Irako vyriausybę atlikti tyrimą dėl JAV įvykdytų oro atakų ir pranešti apie rezultatus.
5. Sprendimas įsigalioja nuo priėmimo momento

Šis Irako parlamento sprendimas dėl JAV okupacinės kariuomenės išvedimo iš šalies turi keletą itin svarbių karinių ir politinių pasekmių abiem pusėms:
Jungtinėms Amerikos Valstijoms bus labai apsunkintas okupacinių karinių JAV-NATO bazių aprūpinimas Sirijoje, dėl ko JAV kafro nusikaltėliams teks vesti derybas su Turkija, kuri prisimena JAV bandymą įvykdyti valstybinį karinį perversmą šalyje 2016 metais ir kuri jau seniai konfliktuoja su JAV dėl pastarosios nuolatinio kurdų, Turkijos priešininkų rėmimo Sirijoje ir Irake. Galų gale JAV karo nusikaltėliams karo nusikaltimus daryti Sirijoje gali tekti skristi iš “visada nekalto” Izraelio.
Irako padėtis taip pat nėra labai gera ir yra gana sudėtinga. Puikiai prisimename, kaip greitai Irako armija subyrėjo po kurdų ir Islamo Valstybės teroristų smūgių 2013–2014 m. Frontui sulaikyti tada prireikė pagalbos iš užsienio ir Irakas tada, deja, padarė neteisingą sprendimą – pasikvietė tokius nepatikimus “sąjungininkus” kaip Vakarų koalicija. NATO pajėgų intervencija šaliai nieko gero nedavė, buvo iki pamatų sulygintas Mosulas, Vakarai savo nešvarios geopolitikos žaidimuose aktyviai pakurstė kurdų separatistus, užsiėmė Irako naftos vagystėmis ir tik dar labiau padidino įtampą neramiame regione Irako Kurdistane. Niekas negali garantuoti, kad tokiu atveju situacija ten dar nepablogės. Nebent savo taikdarius ten įvestų tarptautinės teisės normas ir Irako suverenitetą gerbiančios šalys – Rusija, Kinija, Iranas.
Kitas svarbus aspektas gali būti Irako pašalinimas iš aprūpinimo JAV ginklais programų, kas gali laikinai destabilizuoti padėtį regione. Kol atitinkamą pagalbą suteiks patikimesni nei NATO partneriai – Rusija, Kinija, Iranas.
Galiausiai šis sprendimas kaž kiek yra naudingas D.Trampui, kuris skelbė planus sumažinti JAV karinį buvimą užsienyje, tik šiuo atveju šis Trampo žingsnis būtų padarytas Irako rankomis ir jam nereikės aiškintis savo dabar jį nuožmiai puolantiems oponentams iš klintonidų stovyklos.

Trampas ir JAV tik pradeda pagaliau pjauti savo kvailumo pasėtus vaisius. Toliau bus tik blogiau. Arba imti vėl Iraką durtuvais, įvesti ten karinę diktatūrą ir paskęsti partizaniniame kare, arba vėl atnaujinti santykius su Pakistanu, kad per jį būtų galima užtikrinti JAV okupacinės kariuomenės tiekimą Afganistane. Turkija taip pat puikiai prisimena JAV tarptautinių nusikaltėlių savivalę, sankcijas , JAV bandymą įvykdyti karinį perversmą Turkijoje, JAV teikiamą paramą kurdų separatistams ir gali pareikalauti kai ko iš amerikiečių, pavyzdžiui, neremti kurdų, nesikišti į karą Libijoje bei netrukdyti turkams ginče su Kipru dėl dujų telkinių.
Kad ir kaip būtų, bet po dešimtmečius trukusių ramių ir nedidelių vietinių karinių konfliktų Vidurio Rytuose, iš kurių JAV-NATO karo nusikaltėliai sėmė milijardus pelno, atėjo laikas Vakarams apmokėti neapmokėtas sąskaitas. Artimieji Rytai šiuo metu tapo Vakarų rankų darbo parako statinė, kuri gali detonuoti situaciją iki Pasaulinio karo. Per ne lyg ilgai Vakarai ten krovėsi sau kruviną gerovę vietinių gyventojų gyvybių ir gerovės sąskaita.

Bet kokiu atveju, ir tai pripažįsta net JAV ekspertai, regione artimiausiu metu gali didėti Rusijos įtaka ir tam situacija jau pribrendo: vietoje JAV-NATO militaristinės savivalės Rusija siūlo pagarbą tarptautinės teisės principams ir jų garantuojamą stabilumą, vietoje JAV-NATO diktato Rusija siūlo lygiateisę partnerystę, pagarbą suverenitetui ir nesikišimą į vidaus reikalus,  vietoje Vakarų kolonizatorių apiplėšimo Rusija siūlo abipusiai naudingą ekonominį bendradarbiavimą, vietoje JAV-NATO siejamo chaoso Rusija siūlo taiką ir stabilumą.

Nuo Vakarų tarptautinio banditizmo, chaoso, demokratijos eksporto pavargusiam pasauliui laikas grįžti prie Tarybų Sąjungos pastangų dėka sukurtų Tiesos, Teisingumo, Stabilumo ir Taikos.

 

Write A Comment