Aktualijos

Liberalizmas – neokolonijinė JAV dominavimo politika

Pinterest LinkedIn Tumblr

 

Legendinis amerikiečių ekonomistas, politikas ir rašytojas, vienas iš „Amerikos stebuklo“ 80-aisiais metais kūrėjų, o šiuo metu vos ne vienintelis kovotojas prieš JAV isteblišmentą Polas Kreigas Robertsas (Paul Craig Roberts)  sukritikavo Rusijos ir Kinijos vyriausybių veiksmus, kaltindamas dėl pastarųjų ekonomikų impotencijos liberalų blokus.

Robertsas apibendrino tai, apie ką Rusijoje, Kinijoje ar bet kurioje Pabaltijo JAV kolonijoje žmonės kalba virtuvėse ir interneto pokalbių svetainėse. “Rusijos ir Kinijos vyriausybės yra priklausomos nuo Vašingtono, kadangi patikėjusios kapitalizmo pergale, jos skubotai perėmė  amerikietišką neoliberalios ekonomikos modelį, kuris tarnauja išimtinai tik JAV interesams”, – rašo Roberts‘as savo naujame straipsnyje ” Kinijos ir Rusijos savarankiškumo impotencija” (straipsnis originalo kalba čia: https://www.paulcraigroberts.org/2018/08/12/the-self-imposed-impotence-of-the-russian-and-chinese-governments ). Žymaus ekonomisto nuomone, Rusijos ir Kinijos vyriausybės elgiasi gana keistai. Savo rankose jos turi visas kortas sankcijų karui kariauti, tačiau susidaro įspūdis, kad jos supratimo neturi, kaip jomis žaisti. Rusija nesulauks jokios paramos Vakarų žiniasklaidos priemonėse, kurios kaitina rusofobiją, nuolat pabrėždamos, kad Rusijos vyriausybė nenori atimti iš savo piliečių Vakarų prekių, ko ir siekia savo sankcijomis Vašingtonas.

Reikia suprasti, Paul‘as Craig‘as Roberts‘as – nėra kažkoks berniukas ar koks nors ten Pulitzerio premijos laureatas už straipsnius apie iškrypėlių problemas. Legendinis JAV ekonomistas, Garbės legiono ordino kavalierius, buvęs Ronald‘o Reagan‘o administracijos finansų ministro patarėjas ekonominės politikos klausimais. Stenfordo universiteto Hooverio instituto klęstėjimo laikais šių mokslinių tyrimų įstaigų vyresnysis mokslinis bendradarbis. Buvęs “Wall Street Journal” ir “Businessweek” laikraščių redaktorius ir apžvalgininkas. Nuolatinis laikraščio „The Washington Times“ pirmojo puslapio vedamųjų straipsnių autorius, kuris prarado visas savo regalijas dėl savo nepalaužiamo patriotizmo Jungtinėms Amerikos valstijoms – už globalistų ir neokonų Džordžo W. Bušo (jaunesniojo), ​​Obamos, Klintono ir Trumpo politikos kritiką – nuo 2004 jam „demokratiškai“ nėra leidžiama spausdintis pagrindiniuose šalies laikraščiuose. Vienintelis politikas Jungtinėse Valstijose, kuris dar 2009 m. kritikavo JAV kolonizatorių įvykdytas “spalvotas revoliucijas” Gruzijoje ir Ukrainoje, visose buvusiose TSRS respublikose, pavadino jas CŽV suplanuotomis operacijomis. 2014 m. kovo mėnesį jis apibūdino Euromaidaną, valstybinį perversmą Ukrainoje ir proamerikietiškos fašistinės chuntos Kijeve atvedimą į valdžią, kaip JAV sąmoningą ir apgalvoto operacija prieš Rusiją. Griežtai kritikavo JAV prezidento Barako Obamos ir jo administracijos nusikalstamą, tarptautinės teisės normas pažeidžiančią veiklą ir įtaką valstybiniam perversmui Ukrainoje ir po to kilusios krizės metu. Jis labai žavisi V.Putinu, o 2016 m. lapkričio mėn. jis pateikė Rusijai prašymą suteikti jam Rusijos pilietybės, tačiau jos negavo. Jungtinėse valstijose jis yra vadinamas “Rusijos agentu”, tame tarpe ir dėl to, kad jis kandžiai išjuokė “Rusijos kišimąsi į rinkimų procesą Amerikoje”. Ir štai, pirmiausia jis griežtai sukritikavo dominavusią liberalizmo destrukciją tarptautiniame ekonomikos forume Sankt Peterburge, sakydamas, kad D. Medvedevo vyriausybė veda šalį į bedugnę, o dabar su dideliu nusivylimu buvo priverstas pripažinti Rusijos liberalią vyriausybę, taip pat kaip Kinijos, tiesiog neoliberaliais impotentais:

“Rusijos ir Kinijos vyriausybės yra priklausomos nuo Vašingtono, nes patikėjusios kapitalizmo pergale, jie skubotai perėmė amerikietišką neoliberalios ekonomikos modelį, kuris tarnauja išmtinai tik Jungtinių Valstijų interesams. NASA jau daugelį metų negali išsiversti be Rusijos raketinių variklių. Nepaisant visų sankcijų, įžeidinėjimų ir karinių provokacijų, Rusija ir toliau tiekia amerikiečiams variklius. Kodėl? Kadangi ekonomistai įtikinėja vyriausybę, kad Rusijos ekonomikos plėtrai reikalinga užsienio valiuta. Tik dėka Rusijos energetinių išteklių Europos šalyse  veikia gamyklos ir Europa žiemą nesušąla. Tačiau Rusija neuždaro vamzdžio, atsakydama už ES dalyvavimą Vašingtono sankcijų kare, nes … ekonomistai įtikinėja vyriausybę, kad Rusijos ekonomikos plėtrai būtina užsienio valiuta! Kai kurie analitikai linkę manyti, kad visa tai yra nesąmonė. Užsienio valiutos turėjimas neturi jokios įtakos Rusijos plėtrai. Rusų tiki, kad jiems reikia užsienio investicijų, kurios tik atima iš ekonomikos pelną, taip pat jie tiki, ką jie privalo laisvai pardavinėti savo valiutą, tuo pačiu suteikia galimybę tarptautiniams aferistams manipuliuoti rubliu valiutų rinkose. Jei JAV nori sukelti Rusijoje valiutos krizę, viskas, ka reikia padaryti Federaliniam rezervui ir Japonijos, Europos ir Jungtinės Karalystės centriniams bankams – tai susilpninti rublį. Hedž fondai ir spekuliantai akimirksniu gaus pelną. Neoliberali ekonomika yra mitas, o rusai juo tiki. Ir kinai taip pat”- su liūdesiu konstatuoja Paul‘as Craig‘as Roberts‘as. Amerikos jis neatrado, tačiau apie ryžtingą atkirtį JAV tarptautiniams nusikaltėliams, jų nusikalstamoms sankcijoms, nekalbėjo tik tinginiai ir liberalios JAV 5 kolonos, tačiau šiuo metu Medvedev‘as, Siluanov‘as, Kudrin‘as, Kirijenko Nabiulina ir kiti JAV liberalios Miltono Fridmano kolonizatorių mokyklos mokiniai (LLRĮ aferistai a la gitanas nausėda & Co) daro pokerio žaidėjų veidus ir ima porinti apie tarptautinę konjunktūrą, investicijų svarbą, izoliacijos negalimumą, santykių su Vakarais išsaugojimo kritinę reikšmę. P.C. Roberts‘as rašo:

“Įsivaizduokite, jei į visus šiuos absurdiškus kaltinimus Rusijai (pvz. Londono globalinis melas dėl Skrypalių nunuodijimo) V. Putinas atsistotų ir pasakytų: “Britanijos vyriausybė meluoja, ir visos kitos vyriausybės, įskaitant Vašingtoną, antrina šiam melui. Mes tai laikome provokacija ir karinės agresijos prieš Rusiją propaganda. Begalinis įžūlaus melo srautas ir nesibaigiančios NATO karinės pratybos Rusijos pasienyje įtikino Rusiją, kad Vakarai rengiasi karui su Rusija. Šių neatsakingų Vakarų provokacijų pasekmė bus tai, kad bus visiškai sunaikintos JAV ir jų marionetės.” Toks pareiškimas padarytų galą nebaudžiamoms provokacijoms, karinėms pratyboms ir sankcijoms. Vietoje to buvo tuščiai kalbama apie “nesusipratimus” su “partneriais iš Amerikos”. Kiek santūresnis Putino atsakas galėtų skambėti maždaug taip: “Jeigu Vašingtonas ir jo marionetės Europoje taiko mums neteisėtas sankcijas, mes nutraukiame raketų variklių eksportą, nutraukiame visų energetinių resursų tiekimą į Europą, mes nebetiekiamei titano Amerikos lėktuvų statybos pramonei, apribojame keleivių ir krovinių pervežimus per Rusijos teritoriją oro transportu, taip pat taikome sankcijas visoms Amerikos kompanijoms, veikiančioms Rusijoje”, – teigia Roberts‘as.

Apskritai, amerikietis Roberts‘as užsimojo sunaikinti visus liberalų 27 metus kurtus mitus apie liberalią JAV interesus aptarnaujančią “jaunos valstybės” laisvosios rinkos ekonomiką, naivuolis. Pagrindinė visų nelaimių ir nacionalinių grėsmių priežastis Rusijai ir visoms JAV kolonijoms, nykstančių Pabaltijo kvazivalstybių ypatingai,  yra visai ne Trampas su savo raketomiss, o vietiniai politiniai ir ekonominiai kompradoriniai elitai, kurie sugeba tik pardavinėti ir išduoti šalių nacionalinius interesus. Kiekvieną kartą, kai Rusijoje ar kitoje JAV kolonijoje kas nors užsimena apie JAV 5 kolonų, proamerikietiškų politinių veikėjų ir oligarchų, turtuolių veiklos kontrolę, ne tik politinę, bet ir baudžiamąją elitų atsakomybę už antivalstybinę, antiliaudinę veiklą, kuri jau padarė ir tebedaro milžinišką žalą tautų gyvybiniams interesams, pradeda kalbėti apie būtinybę apriboti turtuolių apetitus, viršpelnius, parazitavimą skurstančios visuomenės sąskaita, – kiekvieną kartą kyla biblinis klyksmas parsidavusios, turtuolių apmokamos, dešiniųjų kontroliuojamos feikinės žiniasklaidos baloje.

Atseikėjo amerikiečių ekonomistas ir kinams.

“Kinijoje įsikūrė daugelis didelių JAV korporacijų, tame tarpe ir “Apple”. Visas šias kompanijas galima nacionalizuoti be kompensacijų (kaip tai padarė Pietų Afrikos Respublika su baltaisiais fermeriais, kol Europa tyliai stebėjo). Vašingtonas būtų užverstas reikalavimais panaikinti visas sankcijas Kinijai. Arba Kinija galėtų parduoti visas savo turimas JAV iždo obligacijas, kurių vertė yra 1,2 trilijono JAV dolerių. Siekdamas išvengti kainų kritimo, Federalinis rezervas būtų priverstas nedelsiant skirti lėšas vertybinių popierių įsigijimui. Tokiu atveju Kinija galėtų atsikratyti beverčių FRS dolerių masės, išspausdintų obligacijų išpirkimui.

Doleris kristų žemiau Venesuelos bolivaro vertės, jei Vašingtonas nesugebėtų priversti savo vasalų (minjonų) iš Japonijos, Jungtinės Karalystės ir ES centrinių bankų spausdinti pinigus doleriui pirkti. Net jei centriniai bankai paklustų, tai sukeltų didelį rezonansą taip vadinamame “Vakarų aljanse”, kurį iš tikrųjų valdo JAV. Dabar Rusijai ir Kinijai atsiveria naujos galimybės jų pusėje atsiradus Turkijai. Šios abi šalys gali suteikti Turkijai galimybę pasitraukti iš NATO ir pasiūlyti jai narystė BRICS bei prekybos ir saugumo susitarimus. Kinija galėtų savę neapsunkindama pirkti Turkijos valiutą. Tą patį galima padaryti ir su Iranu. Tačiau nei Rusija, nei Kinija nesugeba imtis ryžtingų veiksmų. Kodėl rusai ir kinai neišnaudoja savo kozirių? Matomai , dėl to, kad nei pas vienus, nei pas kitu vyriausybėse patarėjų, kurių smegenys nebūtų užsikimštos neoliberalizmo”, – daro liūdną išvadą Roberts‘as.

Kas tiesa – tai ne melas. Didžioji dauguma visų šalių, Rusijos ir Kinijos ekonominių elitų yra liberalai arba iš tų, kurie studijavo Jungtinėse Amerikos Valstijose, stažavosi ten (D.Grybauskaitė, G.Nausėda ir pan. „ekomonistai“) ir tiesiog fiziškai negali įsivaizduoti pasaulio, kuriame nėra JAV globalinio dominavimo ir kontrolės. Globalizmas, liberalizmas yra neokolonijinė Vakarų ideologija ir aptarnauja, atitinka tik JAV, Didžiosios Britanijos interesus, kurie minta rydami mažų valstybių nacionalinius suverenitetus. Čia mes nesame vieniši, visos Europos šalys turi tą pačią problemą, o tiksliau – nelaimę. Žaisti su JAV, JK, globalistų šuleriais pagal jų taisykles, reiškia,  visada pralaimėti, be jokios vilties į pergalę. Ir išgyventi taip pat su Vakarų šuleriai neįmanoma.

Kai klausysite giedantį apie Vakarų civilizacijos vertybes, Euroatlantinę integraciją, „Lietuvą čia ir dabar NATO sudėtyje“ kandidatą nausėdą-švarkelį-puteikį-maldeikienę-juozaitį į Lietuvos prezidentus, neužmirškite – 30 metų besitęsianti sąjūdietiško švilpiko dieną net ir holivudo pasakų pasaulyje jau yra psichiatrija, o ne rinkimų programa…

Vertė ir redagavo Jonas Kovalskis

Šaltinis – https://www.paulcraigrob

The Self-Imposed Impotence of the Russian and Chinese Governments

erts.org/2018/08/12/the-self-imposed-impotence-of-the-russian-and-chinese-governments/

Write A Comment